fbpx

Adriana Vuković ima 15 godina, a već je svjetska prvakinja!

Ekskluzivno…

Adriana VukovićAdriana Vuković je prvakinja svijeta u MMA i grapplingu. Ima 15 godina, rođena je i živi u Đakovu gdje pohađa 1.B razred Opće gimnazije A. G. Matoša. U ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr Adriana nam je otkrila kad je počela s treniranjem, tko joj je uzor te nam je otkrila planove u budućnosti.

Scena: Imate samo petnaest godina, prvakinja ste svijeta u MMA i grapplingu, kako je krenula ljubav prema tom sportu?
Da, počelo je kad sam imala 9 godina i to prvo s brazilskim Jiu-Jitsu, kojeg je 2006. godine u Đakovu pokrenuo moj otac. Kad sam počela trenirati, moj brat Denny je Jiu-Jitsu trenirao već godinu dana, pa mi je na neki način on zapravo bio uzor. No, možda je to zapravo bila i želja da i ja budem u fokusu očevog tadašnjeg interesa, kao što je to bio i brat.

Adriana VukovićScena: Mlada djevojka i borilački sportovi kako to ide zajedno?
Ide to odlično. Nemam nikakvih problema sparirati s muškima, niti se nositi s činjenicom što sam jedna od rijetkih u tako ‘okrutnim’ sportovima, kao što su tajlandski boks i MMA. No, to je za mene još uvijek zabava i neka tako bude dok može.

Scena: Tko vam je najveća podrška?
Tata. On je i meni i bratu definitivno najveća potpora. Poglavito od kada je brat ozlijedio nogu, sada sam jedina koja brani boje naše obitelji na natjecanjima i on odrađuje velik dio posla oko organizacije mojih treninga, suradnje s trenerima iz nekoliko borilačkih sportova. Tata me savjetuje u taktičkom smislu, vozi na natjecanja, brine o mojoj borilačkoj opremi i sanaciji eventualnih ozljeda…i, naravno, kritizira hahaha…

Scena: Kako uspijete spojiti školske obveze, treninge i druženje s vršnjacima?
To mi je naravno teško sve uskladiti… ali evo nastojim svemu tome posvetiti određeno vrijeme i za sada to prilično dobro funkcionira. Međutim, postoje i prioriteti. Moji su trenutni prioriteti škola i treninzi i u tome me razumiju i podržavaju i moji prijatelji. To je jednostavno tako.

Scena: Tko vam je uzor?
Jon ‘Bones’ Jones.

Scena: Koja vam je do sada najdraža pobjeda i zašto?
Najdraža mi je pobjeda u finalu amaterskog prvenstva svijeta u MMA (kadetska konkurencija), gdje sam pobijedila favoriziranu Amerikanku i to uvjerljivo, prekidom borbe zbog tehničkog knockouta (ground and pound). Ova mi je pobjeda najdraža jer MMA najviše volim, a to i u buduće želim raditi.

Scena: Trenutno vas trenira Stefan Leko, kako izgleda vas trening?
Stefan mi je stric i na neki način mi i zbog toga posvećuje nešto više pozornosti. Možda je baš i zbog toga dosta strog i ne ustručava me kritizirati, ako nešto krivo napravim. Njegovi su treninzi ubitačni i karakterizira ih visok tempo. Iako sam imala mjesec i pol dana pauzu od udaračkih sportova, jer sam se pripremala za Prvenstvo Europe u ‘BJJ’, uspijevala sam treninge izdržati do kraja.

Adriana VukovićScena: Imate li već potpisanih ugovora?
Nemam nikakav ugovor, iako se nekoliko MMA menadžera javilo mome ocu, pa smo još uvijek u fazi konkretiziranja buduće suradnje s njima i određenim MMA akademijama u USA.

Scena: Koji su vam planovi u budućnosti?
Definitivno odlazak u USA, gdje namjeravam nastaviti školovanje i profesionalno treniranje MMA. Gdje će to na posljetku biti, odnosno u kojem gradu i MMA akademiji, to mi je sada još teško reći, jer postoji nekoliko opcija. Za sada vam evo ekskluzivno da prezentiram Cris Cyborg MMA Team, pa bismo prve treninge u USA trebali odraditi upravo kod nje u San Diegu (‘Arena MMA Gym’). No, to sve ovisi o rasporedu, pa ako za Uskrs ne odemo, otići ćemo kod Štefana u Njemačku. Potom slijedi Prvenstvo Svijeta u ‘BJJ’ (Long Beach), a onda bismo, nakon završetka školske godine, otišli u jedan od MMA kampova u USA. I tako svake godine, dok ne završim srednju školu i odem u USA na nastavak školovanja.

Foto: Privatni album