Svečano obilježena 50. izvedba drame Gospoda Glembajevi
By redakcija On 23 stu., 2016 At 06:50 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Gospoda GlembajeviHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u utorak, 22. studenoga svečano je obilježilo 50. izvedbu drame Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Vita Taufera. Radi se o ujedno i o posljednjoj izvedbi ove predstave, koja je u proteklih šest sezona oduševljavala publiku, s uvijek prepunim gledalištem zagrebačkoga HNK, kao i na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i regiji.
Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže jedna je od najizvođenijih domaćih drama, koja od praizvedbe 1929. godine, kroz brojne inscenacije i adaptacije živi vrlo intenzivnim kazališnim i filmskim životom.
Gospoda GlembajeviU režiji Vita Taufera, kojom je redatelj ostvario svoju prvu suradnju s Dramom zagrebačkoga HNK, predstava je premijerno izvedena 6. svibnja 2011. godine. Te jubilarne godine obilježavala se 150. obljetnica od osnutka Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te su se postavljala djela isključivo hrvatskih autora – Ivora Martinića (Drama o Mirjani i ovima oko nje), Ivice Boban (Zagorka).
Pred prepunim gledalištem zagrebačkoga Gospoda GlembajeviHNK publika je burnim pljeskom ispratila posljednju izvedbu Tauferovih Glembajevih te odala počast sjajnoj glumačkoj ekipi koju predvode Ljubomir Kerekeš kao Naci Glembay, Alma Prica kao barunica Castelli-Glembay, Milan Pleština kao Leone Glembay, Iva Mihalić kao sestra Angelika, Goran Grgić kao Alojzije Silberbrandt, Bojan Navojec kao Puba Fabriczy-Glembay. U predstavi igraju i odlični Zijad Gračić, Žarko Potočnjak, Marin Stević, Andrej Dojkić, Petra Svrtan, Josip Filipović te Krunoslav Šarić.
Hrvatsko narodno kazalište u tekućoj sezoni priprema baletnu verziju Gospode Glembajevih u koreografiji Lea Mujića. koju će zagrebačka publika imati priliku pogledati u proljeće 2017. godine.

Foto: Press

comment closed