fbpx

Bra Day: Rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti

Hrvatska…

Bra Day: Rekonstrukcija dojkeHrvatska bilježi 2735 novooboljlih žena od raka dojke. Zahvaljujući javnozdravstvenim akcijama poput nadolazećeg Dana dojki i Bra Day-a, koji nas u subotu, 28. rujna od 10 do 14 sati očekuje u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik, svijest o važnosti prevencije ove bolesti se podiže. No, to još uvijek nije dovoljno. Hrvatski liječnici otkrivaju trenutno stanje te govore o novostima u liječenju ali i rekonstrukciji dojke nakon obolijevanja od raka.
– Bolje upoznavanje bioloških karakterisitika tumorske stanice temelj je kreacije novih lijekova s ciljem preciznijeg uništavanja tumorske stanice i očuvanja zdrave stanice. Nove skupine lijekova s takvim ciljanim djelovanjem kao i pojava imunoterapije kod nekih tipova raka dojke uvelike su doprinijeli boljem liječenju, dužem preživaljavanju i što je najvažnije boljoj kvaliteti života žena! – ističe Ilona Sušac, dr. med., onkologinja i dopredsjednica Hrvatske Lige protv raka te dodaje:
– Hrvatska srećom, još uvijek stiže slijediti svjetske preporuke i znanstveno utemeljene algoritme i dijagnosticiranja i liječenja raka dojke. Prije svega trebamo čuvati ljude, liječnike, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje, jer su oni temelj dobre i uspješne prakse. Svaki pojedinac u zdravstvenom sustavu je jednako vrijedna karika koja, ako nedostaje, cijeli lanac puca, proces se usporava ili gubi na kvaliteti, a to u prijevodu znači manje spašenih života i veći broj neizbježnih progrešaka za koje nitko nije kriv, ali pacijent plaća životom.
Dan dojkiNakon obolijevanja od raka dojke i velikog stresa koji nosi ova dijagnoza, rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje. Rekonstrukciju dojke moguće je napraviti uz uporabu silikonskih proteza ili ekspandera koji se postavljaju pod prsni mišić radi ekspanzije kože ili pak uporabom vlastitog tkiva koje se može uzeti s raznih dijelova tijela ili kombinacijom tehnika. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.
– Svaka žena koja oboli od karcinoma dojke treba biti upoznata sa svim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je potrebno dojku ukloniti zbog raka. Veliki postotak žena odabire primarnu rekonstrukciju kada se odmah rekonstruira uklonjena dojka i na taj način se omogućava ženama da uđu i izađu iz sale s obje dojke. Primarna rekonstrukcija sastavni je dio liječenja bolesnica s izuzetno visokim rizikom za razvoj karcinoma dojke kao što su nositeljice BRCA 1 i BRCA 2 mutacije kod kojih kumulativni rizik za razvoj karcinoma dojke može biti i do 80% i kod kojih se preporučuje ukloniti dojku zbog smanjivanja rizika za nastanak raka te se kod takvih žena uvijek radi primarna rekonstrukcija! – rekao je doc.dr.sc. Krešimir Martić, predstojnik Klinike za plastičnu kirurgiju KBD.
Dan dojkiSve je veći broj žena oboljelih od raka dojke koje se tijekom ili nakon odstranjivanja tumora odlučuju za rekonstrukciju bolesne dojke. “Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata. Svaka bolesnica oboljela od raka dojke prolazi kroz redovite kontrolne preglede prema smjernicama za praćenje nakon postavljanja dijagnoze i liječenja bez obzira na vrstu kirurškog zahvata koji je napravljen. Zato je najbitnije dobro se informirati.”- zaključio je pokretač Dana dojki & Bra Day-a u Hrvatskoj, doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. med., plastični kirurg i stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka.
Međunarodni Dan dojki & Bra Day održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka. Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

Foto: Press