fbpx

Đakovački vezovi uz izravan prijenos otvaranja

Đakovo…

Manifestacija izvornoga narodnog folklora Đakovački vezovi ove godine obilježava jubilarnu 50. obljetnicu

Đakovački vezovi– To je svetkovina tradicijske kulture koja je prerasla u jednu od najvažnijih manifestacija na državnoj razini kad je u pitanju naša bogata kulturna baština. Dolaze tisuće folkloraša svakoga ljeta da bi podijelili radost bogatstva i ljepote onoga što smo naslijedili od svojih starih, a Hrvatska radiotelevizija i ove je godine u potpunosti angažirana te priređuje izravan prijenos svečanoga otvaranja i svečane povorke sudionika kao najvažnijega zbivanja Đakovačkih vezova u svrhu očuvanja tradicije za generacije koje dolaze – ističe dugogodišnji urednik prijenosa te manifestacije Branko Uvodić.
Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) sutra u 20,45 sati iz srca Slavonije, sa Strossmayerova trga ispred katedrale u Đakovu, izravno će se prenositi svečanost jubilarnoga otvaranja 50. Đakovačkih vezova. U nedjelju 3. srpnja 2016. godie na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 9,00 sati ljubitelji te poznate manifestacije moći će pratiti prijenos jednoga od najvažnijih zbivanja Đakovačkih vezova, svečane povorke sudionika ulicama Đakova – od Maloga parka do Strossmayerova parka, na kojoj uz folklorne skupine sudjeluju i svatovske zaprege i jahači.
Đakovački vezoviPoznata manifestacija izvornoga narodnog folklora Đakovački vezovi ove godine obilježava jubilarnu 50. obljetnicu. Prvi su Đakovački vezovi održani 1967. kao prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma i već je to prvo izdanje doživjelo velik uspjeh u Slavoniji i izvan nje. Đakovački vezovi održavaju se svake godine u srpnju, tijekom njihova se održavanja izvodi izvorni folklor iz Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema te drugih hrvatskih krajeva uz prateće priredbe – otvorenje izložaba, konjička natjecanja te druga kulturna i turistička zbivanja. Manifestacija ima i međunarodni karakter jer okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.
Svakoga se ljeta na Đakovačkim vezovima okupljaju desetci tisuća sudionika. Održavaju se razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja Slavonijo, zemljo plemenita uz izbor najbolje nošenoga narodnog ruha.
Na svečanome će otvaranju u glazbenome dijelu nastupiti: Ženski vokalni sastav Đakovčanke, Muški vokalni sastav Bećarine, Zrinka Posavec, STD Pajo Kolarić, Vera Svoboda, Krunoslav Kićo Slabinac, KUD Gorjanac, KUD Tena – Đakovo, Sanja Hajduković, TS Kadenca, TS Zvona, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, TS Izvor, Slavonia band i Slavonske lole.
Voditeljica je svečanoga otvaranja priredbe Sandra Lončarić Tankosić, scenarist Mirko Ćurić, redatelj i suscenarist Darko Milas, glazbeni urednik Tomislav Radičević, producent Zdravko Sandrin, televizijski redatelj Vladimir Koščević, a urednik je Branko Uvodić.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT