fbpx

Branko Brezovec: Radim modernu grčku tragediju

Za portal Scena.hr…

Prema djelu ‘Medeja’ Ljubomira Đurkovića: Dosta mi je psihologiziranja mitova. Često smo motivirani neki drugim vrijednostima, ne mora to nužno biti Bog, ali neke više vrijednosti, kazao je Brezovec

Branko Brezovec– Radim novi projekt, to svojevrsni nastavak Bife Titanika. To će biti moderna grčka tragedija – rekao je redatelj Branko Brezovec za portal Scena.hr.  Brezovec je redatelj kojeg neki smatraju kontroverznim, režirao je predstave ‘Gospoda Glembajevi‘ sa Severinom, ‘Okovani Galileo‘ i ‘Bife Titanik‘. Kazališna predstava Bife Titanik nastala kao kompilacija pripovijetke ‘Bife Titanik’ Ive Andrića, ‘Strah i drhtanje’ Sørena Kierkegaarda i monolog Grofice iz romana ‘Ljubavnik u Bolzanu’ Sándora Máraija, a mjesto radnje bio je  podrumu, dok je novi projekt smjestio je u ured.
– Premijera je zakazana za 18. studeni 2016. godine. Novi projekt radim prema djelu ‘Medeja’ Ljubomira Đurkovića – otkrio je redatelj. Projekt je trebao je biti u koprodukciji Hrvatske, Crne Gore i Makedonije te ja na cjelokupnom projektu trebalo sudjelovati osam zemalja. Međutim…
Branko Brezovec– Nažalost, umro je makedonski producent – kazao je Brezovec te dodao da će projekt nastajati u hrvatsko-crnogorskoj produkciji. Branko se prisjetio kako je s preminulim producentom Damirom Domitrovićem radio više od 15 godina. Redatelj ističe da će u novom projektu biti nekih neobičnih detalja u neoklasicističkom stilu te pojasnio što ga je inspiriralo da je odabrao Medeju.
– Dosta mi je psihologiziranja mitova. Živimo u vremenu kad sve motivacije pokušavaju objasniti na psihološki način, ali zašto se moraju tako objasniti. Često smo motivirani neki drugim vrijednostima, ne mora to nužno biti Bog, ali neke više vrijednosti – objasnio je Brezovec te dodao da se projekt može staviti u kontekst sadašnjice. Brezovec je rekao da je ulogu dobio Žarko Potočnjak koji se trenutno oporavlja od upale pluća. (Ana Dukić)

Foto: Branko Brezovec priv. album