fbpx

Ciklus westerna nedjeljom navečer na Drugom

Zagreb…

HRT prikazuje ciklus westerna nedjeljom navečer na Drugom

Ciklus westerna nedjeljomHrvatska radiotelevizija od ove će nedjelje, 24. ožujka na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20 sati započeti s emitiranjem ciklusa western filmova. Ciklus započinje legendarnom trilogijom špageti westerna redatelja Sergia Leonea koju čine naslovi „Za dolar više“, „Za šaku dolara“ i „Dobar, loš zao”.
Prvi na rasporedu 24. ožujka u 20:05 sati na HTV 2 je „Dobar, loš, zao, legendarni špageti-vestern s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi koji tumači odmetnika Joea koji uhvati meksičkog bandita bjegunca Tuca (E. Wallach) i predaje ga mjesnim vlastima. No, to je samo varka, jer Joe spasi Tuca neposredno prije izvršenja smrtne kazne vješanjem. Dvojica odmetnika podijele nagradu, te odluče sve to ponoviti. Film je snimljen u posebnoj tehnici techniscope, dok filmom dominira ozračje fatalizma koje kulminira u izvrsnoj završnici. Uz “dobrog” C. Eastwooda koji je itekako profitirao od suradnje s Leoneom, a što se najbolje vidi u glumčevim kasnijim redateljskim projektima, u filmu glume i E. Wallach (Baby Doll) kao bandit Tuco, te karizmatični L. Van Cleef (Mortimer u Leoneovom “Za dolar više”).
Ciklus westernaDrugi po redu je također špageti- western je “Za dolar više”, na rasporedu 31. ožujka u 20:05 sati na HTV 2.. Banda divljih desperadosa terorizira teritorij New Mexica. Na njezinu je čelu zloglasni El Indio (G. M. Volonte) za kojim su vlasti raspisale tjeralicu s nagradom od tada fantastičnih deset tisuća dolara koje će dobiti onaj tko ga dovede živog ili mrtvog. Okrutnom se zločincu nitko ne usudi stati na put. Ipak, pojavljuju se dvojica iskusnih lovaca na glave, tajanstveni Pukovnik (L. van Cleef) i osamljeni revolveraš Cavanagh (C. Eastwood). Isprva konkurenti, njih dvojica će se na kraju udružiti i postati partneri u pogibeljnoj potjeri za El Indiom.
Treći na rasporedu je „Za šaku dolara” 7. travnja, HTV 2 u 20.:05 sati. Clint Eastwood (Čovjek bez imena), stiže u mali gradić San Miguel, u kojem ga ubrzo upozoravaju kako u gradu ratuju dvije obitelji radi premoći. Jedni su braća Rojos: Don Miguel (šef), Esteban (kukavica) i Ramon, koji se jedini može mjeriti s glavnim junakom; druga obitelj su Baxteri, kojoj je na čelu John Baxter, gradski šerif. Čovjek bez imena odlučuje se kako će raditi za obje obitelji kao plaćenik “za šaku dolara”, a u isto vrijeme ih navesti da se međusobno sukobe.

Foto: Press