fbpx

Dan za očinsku ljubav: Hrvatska premijera filma Bobe Jelčića Sam samcat

Zagreb…

ZFF – Medijski pokrovitelj Scena.hr

Filmovi iz glavnog natjecateljskog programa na rasporedu su u 18:30 u kinu Europa, a dan u ovom programu počinje britanskom komedijom Stari momci. Mjesto radnje je prestižni internat za dječake Caldermount, a glavni junak je knjiški crv Amberson, radničko dijete na stipendiji s dna školske društvene ljestvice. Film se uz hrpu dobrog humora bavi temama klase i otpora prema autoritetu. Publiku će prije projekcije pozdraviti redatelj Toby McDonald a nakon slijedi Q&A.
Sam samcatU 21:00 sat u kinu Europa slijedi domaća premijera filma Sam samcat redatelja Bobe Jelčića, drama o borbi oca za skrbništvo nad kćeri koju obožava, a pred kojim su ogromne barijere u obliku potpunog nerazumijevanja sustava i sulude hrvatske birokracije. Premijeri filma na ZFF-u prisustvovat će ekipa filma i glavni glumci Rakan Rushaidat i Miki Manojlović koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike u sklopu Q&A.
U kinu Tuškanac festivalski dan započinje programom Velikih 5. U 17:00 na rasporedu je Colette, film britanskog redatelja Washa Westmorelanda, biografska drama o životu francuske spisateljice Sidonie Gabrielle Colette, kandidatkinje za Nobelovu nagradu i pionirke borbe za ženska prava koja je iz temelja promijenila književnost, modu i izražavanje seksualnosti Pariza s početka 20. stoljeća.
U Tuškancu se program nastavlja u 19:30 filmom Ne ostavi traga iz programa Ponovno s nama, dugoočekivanim novim ostvarenjem predvodnice američke indie scene, Debre Granik, o životu u divljini ratnog veterana autsajdera i njegove kćeri čija idila biva prekinuta intervencijom socijalne službe. U 22:00 u Tuškancu počinje vrlo popularni program Kockice s izborom iz recentnog hrvatskog kratkometražnog filma zajedno sa međunarodnom selekcijom kratkiša. U utorak svoje filmove na Kockicama imaju Hani Domazet (Tina&Sendy), Renata Lučić (Peti kat lijevo) i Andrija Mardešić (Stepska lisica).
O SariPoseban program Festivali pod reflektorom u 18 sati u Dvorani Müller kina Europa donosi film iz programa Festivala mediteranskog filma Split, Izvještaji o Sari i Saalemu o ljubavi Izraelke i Palestinca koja neće proći nekažnjeno.
Program Tajkuni: Jučer, danas, sutra, ovogodišnja poslastica festivala, danas se bavi začecima poljskog kapitalizma u filmu Obećana zemlja, Władysława Stanisława Reymonta a koji je proglašen najboljim poljskim filmom svih vremena. Mjesto i vrijeme putovanja u Obećanu zemlju je dvorana F22 u 18:00. U istoj dvorani u 21:30 ne smijete propustiti O nečemu drugome, prvi film majke čehoslovačkog novog vala Věre Chytilove, autorice feminističkog klasika Ivančice.
U MSU u 20:30 u programu Velikih 5 gledamo najnoviji film poznatog španjolskog redatelja Jaimea Rosalesa Petra, o ženi koja se u potrazi za ocem suočava s bolnim obiteljskim naslijeđem. Od svjetske premijere na 15 dana autora u Cannesu ovaj film ne prestaje intrigirati gledatelje. Provjerite zašto.

Foto: Press