fbpx

Noć knjige u pandemijskom ozračju – virtualne šetnje

Noć knjige – Hoću knjigu pripremio virtualne šetnje svojim knjižarama uz najpopularnije domaće autore, ali i najveću izložbu Harry Potter izdanja iz cijeloga svijeta

– Organizirati knjiška događanja oduvijek je bio poseban izazov; uz statistike koje pokazuju da su Hrvati jedna od najslabijih čitalačkih nacija u Europi predstaviti knjigu kao zabavu uglavnom zahtjeva posebnu dozu kreativnosti i volje organizatora.

Knjižarski lanac Hoću knjigu, prisutan na našem tržištu od 2017. godine, tom je problemu uvijek doskakao na zanimljiv način. Povezivanjem glazbe, stripa i ostalih umjetnosti, u svojim su knjižarama za Noć knjige rado predstavljali bendove poput Elementala, najjače strip umjetnike, najvećeg autora s Balkana – Kenana Crnkića – ili pak autoricu Sarah Pinborough, popularnu britansku spisateljicu po čijoj je knjizi snimljena serija za Netflix, u svojoj najvećoj knjižari putem Skypea i to prije svih problema s koronom. Kada su se prošle godine zatekli u lockdownu uoči najvećeg knjiškog blagdana, nezahvalnoj su situaciji doskočili programom uživo na društvenim mrežama koji je u pet sati ugostio najzanimljivije knjiške blogere i najpopularnije domaće autore. Ova ih godina, zato, nije uhvatila nepripremljene – poručuju organizatori Noć knjige.

Programa u knjižarama gotovo da neće biti, ali to ne znači da neće biti zabave za knjigoljupce.

Noć knjige

– Noć knjige je za Hoću knjigu posebna manifestacija kojoj se uvijek jako veselimo. Iako naši knjigoljupci uglavnom neće moći uživati u programu na lokacijama, za njih smo pripremili virtualne šetnje knjižarama naziva To je pisac htio reći, a domaćini će biti najdraži domaći pisci te simpatična voditeljica Iva Šulentić. Iva će tako u svakoj od naših knjižara razgovarati s Davorom Rostuharom, Zoranom Ferićem, Markom Gregurom, Majom Šimleša, Ivanom Zovak, Denisom Peričićem, Janom Bolićem, Želimirom Perišem te Nebojšom Lujanovićem, a dotaknut će se svojih prvih posjeta knjižarama, čitalačkih navika i planova u svojim spisateljskim karijerama – pojašnjava Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu.

Unaprijed snimljeni filmići prikazivat će se na YouTube kanalu svakoga dana od 23. travnja pa sve do 30. travnja. Razlog tome je i knjiška akcija koja će se odvijati uoči Noći knjige naziva Knjiga svima i svuda, koja je zaživjela u studenome prošle godine kada je najveći knjiški sajam Interliber na žalost svih ljubitelja čitanja bio otkazan pa su ljubitelji knjiga popuste raznih izdavača mogli naći u svim hrvatskim knjižarama, pa tako i Hoću knjigu. No, kako to s ovim knjižarskim lancem uvijek biva, događanja ne staju ovdje.

– Jedino događanje koje ćemo ove godine organizirati u samoj knjižari, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, je jedna posebna izložba. Naime, najveći kolekcionar iz regije, Damir Tonković, za ovu Noć knjige ustupio nam je više od 400 primjeraka knjiga Harry Potter koje je nabavio iz raznih zemalja svijeta. Tako će posjetitelji moći prelistati knjige na kineskom, japanskom, kmerskom, svim onim jezicima koji u knjižarama možda nisu prisutni. Nažalost, to je trenutno situacija i s domaćim izdanjem; Harryja Pottera na hrvatskom nema posljednje dvije godine, zbog čega vjerujem da će zaljubljenicima u svijet magije ova izložba upravo u ovom trenutku puno značiti – zaključuje Srdić Jungić.

„Harry Potter – Izložba raznih izdanja iz cijeloga svijeta” otvorit će svoja vrata 23. travnja u Bogovićevoj 7. Ulaz će se naplaćivati simboličnih 19 kuna (odnosno 14 srpova i 3 knuta u magijskoj valuti), a sav će iznos biti doniran kolekcionaru Damiru Tonkoviću kako bi i dalje bio u mogućnosti nabavljati posebne Potter primjerke i uveseljavati potterljupce. Izložba će biti otvorena do 7. svibnja, kada postoji mogućnost da svoj magijski put nastavi i u ostalim gradovima Hrvatske.

Foto: Press – Noć knjige