fbpx

Davor Šuker primio predsjednika Zambijskog nogometnog saveza

Zagreb…

– Naša vrata uvijek su otvorena nogometnim prijateljima iz cijelog svijeta. Drago mi je što je g. Kamanga posjetio HNS i rado smo s njim podijelili znanja i iskustva koje imamo, posebno u radu s mladima. Ponosni smo što je hrvatski nogomet toliko cijenjen na svim kontinentima i želimo razvijati te odnose jer svi imamo isti interes, a to je razvoj nogometa. Andrewu i njegovim kolegama želim puno sreće i uspjeha i daljnjem razvoju nogometa u Zambiji, koji je već dokazao svoj potencijal 2017. godine kada je U-20 reprezentacija osvojila U-20 Afrički kup – poručio je predsjednik Davor Šuker.
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker ugostio je predsjednika Nogometnog saveza Zambije (FAZ) Andrewa Kamangu, koji je u Hrvatsku stigao u stručnu posjetu.
Uz predsjednika HNS-a, gosta iz Zambije ugostili su i voditeljica međunarodnog odjela i licenciranja Ivančica Sudac, stručni suradnik u Nogometnoj akademiji HNS-a Boris Kubla, glavni instruktor HNS-a Petar Krpan te tajnik mlađih dobnih kategorija Josip Tomaško.
Predsjednik Kamanga 15. se travnja sastao s voditeljicom međunarodnog odjela i licenciranja Ivančicom Sudac na temu organizaciji ureda HNS-a, a 16. travnja stručni suradnik u Nogometnoj akademiji Boris Kubla održao je prezentaciju o razvoju trenera te edukacijskom sustavu za trenere. Glavni instruktor Petar Krpan predsjedniku zambijskog saveza prezentirao je sustav natjecanja za mlađe dobne kategorije te sustav rada s mlađim uzrastima u Hrvatskoj, koji stoji iza uspjeha poput srebrne medalje iz Rusije. Također je predstavio rezultate i uspjehe svih hrvatskih selekcija te govorio o razvoju mladih hrvatskih nogometaša.
– Ovaj posjet pružio mi je uvid u organizaciju nogometa u Hrvatskoj te sam zahvalan na gostoprimstvu predsjednika Šukera. Osvrt na proteklih dvadeset godina pokazuje koliko je hrvatski nogomet uspješan. Hrvatska je 1998. godine bila treća na svijetu, a ta je generacija prenijela svoje znanje na generaciju koja je osvojila srebrnu medalju. U Zambiji imamo puno nadarenih igrača, no naš najveći izazov jest razviti njihove tehničke sposobnosti – potrebni su nam sustavi razvoja igrača i trenera kako bismo podigli našu igru na višu razinu te postali konkurentni na svjetskoj razini. Vidjeli smo kakve rezultate Hrvatska postiže s tako malim brojem stanovnika. Danas su drugi na svijetu, no ne bih bio iznenađen ako jednog dana postanu i prvi, upravo zato što njihovi sustavi razvoja trenera i mladih igrača funkcioniraju odlično. Ako ih možemo primijeniti u Zambiji, vjerujemo kako će naš nogomet napredovati. Nadam se da je ovo početak uspješne suradnje – poručio je predsjednik Kamanga.

Foto: Press – Hrvatski nogometni savez