fbpx

Dubrovnik: Grad od igara, igre od Grada – prvih sedam desetljeća

HRT…

Dokumentarni film Grad od igara, igre od Grada – prvih sedam desetljeća

GradHrvatska radiotelevizija u petak 19. srpnja na Prvom programu (HRT – HTV1) prikazuje dokumentarni film “Grad od igara, igre od Grada – prvih sedam desetljeća”.
Prvi dio dokumentarnog filma “Grad od igara, igre od grada” priča je o festivalu koji je s Dubrovnikom srastao i u Dubrovniku pronašao svoje istinsko utočište. Ne samo zbog umjetnika koji su program Igara stvarali i dolazili nastupati u jedinstvenim prostorima grada, već i zbog građana koji su Igre prihvatili kao nešto bez čega Dubrovnik jednostavno ne bi bio – Dubrovnik.
Manifestacija Dubrovačke ljetne igre utemeljena je još 1950. godine kada su diljem Europe nastajala brojna kazališna i glazbena događanja. Zamisao o spajanju renesansnog i baroknog ugođaja Dubrovnika sa živućim duhom drame i glazbe proizašla je iz intelektualnog načina življenja samog grada, iz njegove kreativne tradicije koja je obogatila hrvatsku kulturnu i znanstvenu povijest, pogotovo u sferi kazališta i znanosti te iznjedrila brojna velika imena i djela.
Kroz arhivske snimke i sjećanja sudionika prvi dio dvodijelnog dokumentarca na nepretenciozan način oslikava sedam desetljeća zajedničkog plova Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Scenarist filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer Dominik Miljak, a redatelj Lukša Benić.
Prvi dio dokumentarnog filma “Grad od igara, igre od Grada – prvih sedam desetljeća” gledajte u petak na Prvom programu Hrvatske televizije u 20 sati i 5 minuta.

Foto: Press