fbpx

Dvodijelni dokumentarni film Nikolaj i Aleksandra – Pisma

Nikolaj i Aleksandra – Pisma od subote na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote, 28. kolovoza 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 17.00 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Nikolaj i Aleksandra – Pisma.

Nikolaj

Još od njihova okrutnog smaknuća prije više od sto godina svijet je fasciniran carem Nikolom II. i njegovom suprugom caricom Aleksandrom. Zahvaljujući njihovim politički osjetljivim, seksualno intimnim i veoma otvorenim pismima, ovaj dvodijelni dokumentarni film, kroz koji nas vodi povjesničarka dr. Suzannah Lipscomb, istražuje Nikolinu i Aleksandrinu složenu ljubavnu priču, kao i njihovu ulogu u izbijanju ruske revolucije 1917. koja je rezultirala njihovim okrutnim i tragičnim pogubljenjem.

Nikolaj

Tisuće njihovih ljubavnih pisama političke su i duboko intimne prirode. Pisma su i njihova osuda, a sva su napisana na engleskome. Svjedoče o njihovoj međusobnoj privrženosti, njihovim zabludama, ali iznad svega o razvoju revolucije.

Od njihove potpune izoliranosti preko političke neumješnosti do oslanjanja na Rasputina, ova privatna i osobna pisma prikazuju njihovu burnu vezu. A kad je revolucija zahvatila zemlju, njihov je položaj postao sve opasniji kako se krivnja za nedaće naroda počela pripisivati isključivo carskomu paru.

U prvom dijelu filma Nikolaj i Aleksandra – Pisma otkrivamo prepreke koje su car Nikola II. i njegova supruga Aleksandra premostili tijekom prilično nekonvencionalnog početka svoje carske veze.

Potpuni nedostatak razumijevanja za potrebe sve gnjevnijeg ruskog naroda očit je u tisućama pisama koje si je par slao u prvim godinama veze.

Kad je car Nikola stupio na čelo svojih postrojba dok je zemlja klizila u rat, njegova otuđenost od naroda samo je još više rasla. Iako njih dvoje nisu izgubili žar za pisanjem ljubavnih pisama, njihov je narod izgubio strpljenje te je budućnost ruskoga cara postala veoma nesigurna.

Foto: Press