fbpx

Film 120 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj – Janica Kostelić…

High 5 Sport…

Arhivske snimke HRT-a u kojima gledatelji mogu vidjeti dvogodišnju Janicu Kostelić i četverogodišnjega Ivicu Kostelića na Sljemenu te prvu hrvatsku olimpijku Nadu Birko

Film, obitelj Kostelić, Janica KostelićDokumentarni film ‘120 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj‘ redateljice i scenaristice Milke Barišić bit će prikazan 29. travnja 2016. godine na međunarodnome filmskom i medijskom festivalu High 5 Sport u Zadru.
Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije i u koprodukciji sa Zagrebačkim skijaškim savezom te govori o počecima hrvatskoga skijanja od davne 1894. i prvoga skijaškog tečaja Franje Bučara do posljednjega održanog natjecanja Snježne kraljice 2015. Na temelju svjedočenja i sudbine najstarijih legendarnih skijaša (Josipa Joje Modrića, ‘živuće povijesti skijanja’ Stanislava Markulina i nedavno preminuloga Ivice Šafara, Sonje Antić, Stjepana Puhaka, Davora Sencija, Nenada Dančua i Mirka Kelković do fantastične obitelji Kostelić i Vedrana Pavleka) film nas upoznaje s usponima i padovima sporta koji je svoj puni procvat doživio u samostalnoj Hrvatskoj.
Posebna su vrijednost filma arhivske snimke Hrvatske radiotelevizije iz kojih gledatelji mogu vidjeti dvogodišnju Janicu Kostelić i četverogodišnjega Ivicu Kostelića na Sljemenu te prvu hrvatsku olimpijku Nadu Birko.
Film potpisuju redateljica i scenaristica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, majstor montaže Zdravko Borko, asistentica Snježana Kundija-Purgarić i izvršni producent Mate Čuljak.
Na festivalu High 5 Sport u Zadru prikazat će se domaći i međunarodni sportski dokumentarni filmovi i dodijelit će se posebne nagrade i priznanja za dugi i kratki dokumentarni film, biografski sportski film, sportski namjenski film te nagrada za specijalna dostignuća u sportskoj produkciji, filmu i televizijskome uratku.

Foto: Press