fbpx

Google savjeti za Dan planeta Zemlje

Google…

Dan planeta Zemlje

Dan planeta ZemljeDanašnja početna stranica najpopularnije svjetske tražilice Google u cijelom svijetu poziva korisnike animacijom i savjetima na koji način obilježiti Dan planeta Zemlje. Tako nam Google donosi listu savjeta na ovaj važan dan za Zemlju;
Savjeti za Dan planeta Zemlje:
1. Započnimo na jednostavan način. Sjetite se ugasiti svjetlo kad izlazite iz sobe.
2. Nađite način kako zasaditi drvo u svojoj zajednici.
3. Pokušajte dijeliti prijevoz autom, hodati, biciklirati ili javni prijevoz na jedan dan.
4. Ako jedete voće, povrće ili namirnice lokalnog podrijetla, možete smanjiti emisije štetnih plinova i otpad.
A putem googla animacije možemo saznati i što se može reciklirati, listu ugroženih životinja, kako uštedjeti vodu te što je izbjeljivanje koralja.
Podsjetimo, na konferenciji UNESCO-a 1969.godine John McConnel predstavio je ideju obilježavanja Dana Zemlje. Prvi put je obilježen 22. travnja 1970. na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. To je bila prva masovna demonstracija za okoliš, sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je ‘nacionalnim skupom o okolišu’. Službeno se obilježava od 1992.godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou usklađen program za promicanje održivog razvoja.
Dan planeta ZemljeU Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Ovim se Danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Zbog naglog razvoja industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu te povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize.
Najpopularnija tražilica je poznata po crtežima, animacijama kojima odaje počast važnim događajima ili osobama iz povijesti. Prvi Doodle objavljen je 1998. godine, a dizajniran je od strane osnivača tvrtke Google Larry Pagea i Sergey Brina te je poslužio kao informacija kako bi se sve obavijestilo da će se Googleova ekipa nekoliko dana nalaziti na festivalu Burning Man u pustinji Nevadi.

Foto: Screenshot Google