fbpx

Premijerno: Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije

Hamlet

Premijera predstave Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije odigrat će se u Kazalištu Marina Držića 25. veljače 2021. godine u 20.00 sati u režiji Livije Pandur.

Hamlet

Tekst predstave Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije potpisuju Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur prema dramama Dan umorstava u povijesti o Hamletu Bernarda-Marie Koltèsa i Hamlet Williama Shakespearea.

Hamlet

O predstavi Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije:

Poznata je činjenica da se ubojica uvijek vraća na mjesto zločina. Ako on je, onaj koji mislim da je, onda se ubojica neće vratiti na mjesto zločina, jednostavno zato što ubojica „je“ mjesto zločina. Ubojica je sustav. Zlo je odnos prema drugome. Zlo je odabrati zlo.

Subcomandante Marcos i P. I. Taibo II: Muertos Incomodos – Falta lo que Falta

Dan umorstava u povijesti o Hamletu (1974.) dramska je adaptacija Bernarda-Marie Koltèsa (1948.–1989.), na kojoj se temelji naša predstava, a sublimira događaje iz Hamleta u jedan jedini dan i na samo četiri lica, za koja se čini, da zatvoreni u posmrtnom bunkeru uprizoruju uvijek jednu te istu dramu.

Hamlet

Svjedoci smo sukoba dviju generacija i dva svjetonazora: Hamlet i Ofelija protiv Klaudija i Gertrude, koji podupiru interpretaciju raskola koji Hamlet utjelovljuje već kod Shakespearea, jer izražava radikalnu sumnju u dominantni poredak elizabetanske Engleske i optimističnu sliku svijeta 16. stoljeća. Critchley i Webster pišu da je „Hamletov svijet određen sveprisutnošću špijunaže“ i da je „Hamlet drama nadzora u policijskoj državi“.

Jan Kott bi rekao da se Hamlet opire “velikom mehanizmu povijesti” ili “feudalnom klanju” koji u nezaustavljivim ciklusima pretvara krvnike u žrtve i žrtve u krvnike. Suvremena čitanja Shakespearea utjecala su na Koltèsovu adaptaciju, a mi smo po istom principu nastavili.

Zadržali smo Koltèsovu osnovnu strukturu, gotovo sve prilagodbe monologa i dijaloga, ostale su vjerne njegovoj dramaturgiji, ali smo u isto vrijeme osjećali da njegov zaplet moramo dovesti do krajnjih posljedica baš zbog njegove radikalnosti, domisliti ju do kraja.

Budući da Koltèsov predložak (unatoč promijenjenih koordinata) prati slavni Shakespeareov rasplet, smatrali smo potrebnim da naš „Hamlet“ završi potpuno neočekivano.

Osnovna teza koju preispitujemo je: što bi se dogodilo kad Hamlet ne bi kapitulirao i kad bi ostao vjeran svojoj sumnji u smisao krvave osvete kao sredstva uspona do vlasti. Hamlet, koji ostaje vjeran nenasilju. Hamlet koji se odupre „velikom mehanizmu“ povijesti feudalnog klanja, pa kao pravi tragični junak odluči da odustane i emigrira. I što bi se dogodilo ako se Ofelija odupre i ne bude samo bespomoćna žrtva?

Što ako je njezino samoubojstvo barem čin otpora? U skladu sa suvremenom feminističkom interpretacijom u našoj su verziji ženske uloge jednako vrijedne muškim.

Citat s kojim predstava počinje značajno sažima ishodište našeg koncepta:

“Uvijek i svugdje na zemaljskom prizorištu ista drama, isti dekor. Na istoj, ograničenoj sceni bučno čovječanstvo, zaluđeno svojom veličinom, vjerujući da ono jest svemir, živeći u svom zatvoru kao da je neizmjeran prostor, samo da bi uskoro potonulo sa zemaljskom kuglom, koja je, s najvećim prezirom, nosila teret njegove gordosti.

Ista monotonija, ista nepokretnost na tuđim zvijezdama. Svemir se neprestano ponavlja i vrpolji se u mjestu. Vječnost beskonačno i neometano izvodi jednu te istu predstavu.”

Louis-Auguste Blanqui: Vječnost kroz zvijezde (1872.)

T.H. PANDUR I L. PANDUR PREMA B.M. KOLTÈSU I W. SHAKESPEAREU
HAMLET – EVIDENCIJA ZLOČINA JEDNE MONARHIJE

REŽIJA I ADAPTACIJA TEKSTA
— LIVIJA PANDUR
DRAMATURGIJA I ADAPTACIJA TEKSTA
— TIBOR HRS PANDUR
SCENOGRAFIJA I KOSTIMI
— LIVIJA PANDUR
— IRENA KRALJIĆ
AUTOR GLAZBE
I OBLIKOVATELJ ZVUKA
— ŽARKO DRAGOJEVIĆ
OBLIKOVATELJICA RASVJETE
— VESNA KOLAREC
OBLIKOVATELJ VIDEO PROJEKCIJA
— MIRAN BRAUTOVIĆ
SURADNICA ZA PJEVANJE
— INES TRIČKOVIĆ

IGRAJU:
HAMLET
— NIKŠA ARČANIN
OFELIJA
— MARIJA ŠEGVIĆ
GERTRUDA
— MIREJ STANIĆ
KLAUDIJE
— ZDESLAV ČOTIĆ

PREMIJERA
— 25. VELJAČE 2022. U 20 SATI
REPRIZE
— 26. VELJAČE, 3. & 4. OŽUJKA 2022. u 20 SATI

Foto: Press Kazalište Marina Držića