Hana Jušić: Ova nagrada je bitno priznanje za naš rad
By redakcija On 10 ruj., 2016 At 09:47 AM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Venecija…

Kritičari Europe i Mediterana jednoglasno su nagradili debitanstko ostvarenje Hane Jušić

Hana Jušić– Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivan bonus. Otkad smo se vratili iz Venecije stalno nas netko zapitkuje hoće li biti koja nagrada, između ostalih i moja baka, a nama je svima i samo sudjelovanje bilo veliko. Sad nam je naravno jako drago zbog nagrade, i zato što konačno imamo pozitivan odgovor na to pitanje, a i zato što je to bitno priznanje za naš rad – rekla je redateljica Hana Jušić.
Film ‘Ne gledaj mi u pijat’ redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu Fedeora-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.
Nagradu su na ceremoniji dodjele koja je održana u petak, pretposljednjega dana Venecijanske Mostre, u Hana Jušić, Ankica Jurić Tilićvrtu Dana autora primile redateljica Hana Jušić i producentica Ankica Jurić Tilić.
– Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade udruženja Fedeora općenito, uvijek imam osjećaj da smo “u učinioci strogog učitelja” kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici – izjavila je Ankica Jurić Tilić.
Još jednu u nizu nagrada za hrvatski film na najznačajnijim svjetskim festivalima komentirao i Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra:
– Zaslužena nagrada – i točna. Pijat, djelo Hane Hana Jušići njezinih žena, kaže nagrada, najbolji je europski film na ovogodišnjoj Mostri. Prvih devet dana rujna 2016. pamtit ćemo po pljusku nagrada i priznanja za hrvatske filmove, a ova mletačka FEDEORA ide najiskrenijem, najsvirepijem i najsenzibilnijem filmu koji možete zamisliti. Klanjam se darovitosti svih uključenih i zahvaljujem im na hrabrosti i vještini.
‘Ne gledaj mi u pijat’ film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Marijana, nezin dominantni otac (Zlatko Burić), neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Foto: Press

comment closed