fbpx

Izložba: Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija

Tizianova slika žene

U glavnom gradu Austrije ljubitelji kulture i umjetnosti doći će na svoje 5. listopada. U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti tada započinje velika jesenska izložba pod nazivom Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija.

Tizianova slika

Posjetitelji izložbe moći će uživati u djelima istaknutog predstavnika venecijanske renesanse Tiziana i njegovih suvremenika, a putem nove internetske stranice već se i prije same izložbe može uroniti u fascinantan i šarolik svijet Tizianovih portreta na kojima su prikazane žene.

Tizianova slika

Početkom 16. stoljeća u Veneciji Tiziano Vecellio, zvan Tizian (1488. – 1576.), počeo je stvarati umjetnička djela koja ženu prikazuju iz potpuno novog svjetla. Inspirirani tadašnjom ljubavnom poezijom i književnošću Tizian i njegovi suvremenici kao što su Palma Vecchio, Lorenzo Lotto, Paris Bordone, Jacopo Tintoretto i Paolo Veronese slikali su poetične, senzualne i idealizirane portrete žena.

Njihova su djela služila kao inspiracija europskim umjetnicima narednih nekoliko stoljeća. Upravo je venecijanski prikaz žene iz perspektive ideala i društvenih okolnosti 16. stoljeća u središtu ove izložbe. Prvi je to put da ovaj bečki muzej posvećuje izložbu temi žene u venecijanskom slikarstvu tog doba.

Izložba Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija obuhvaća posudbe iz čuvenih muzeja diljem svijeta, među kojima su njujorški muzej Metropolitan, pariški Louvre, muzej Prado u Madridu, galerija Uffizi u Firenci, Nacionalna galerija u Londonu, peterburški Ermitaž i brojni drugi. Neki su umjetnički radovi posuđeni iz privatnih kolekcija, a izložbu obogaćuju izabrana djela iz fundusa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti.

Izložba Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija trajat će sve do 16. siječnja 2022. godine.

Više o djelima s izložbe i samoj izložbi.

Foto: Press – Tizianov portret žene iz Louvrea © RMN-Grand Palais (musée du Louvre)_Franck Raux, Tizianov portret ‘La Bella’ iz galerije Uffizi © Galleria Palatina e Appartamenti Reali di Palazzo Pitti