Harry Potter – ciklus filmova na malim ekranima
By redakcija On 19 pro., 2017 At 03:59 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Za blagdane…

Harry Potter

Harry PotterHrvatska radiotelevizija krajem prosinca počinje s prikazivanjem ciklusa filmova o poznatome junaku romana književnice J. K. RowlingHarryju Potteru. Uoči početka prikazivanja toga ciklusa na Drugome programu Hrvatske televizije u subotu 23. prosinca u 21.55 sati na rasporedu je BBC-jev dokumentarni film Harry Potter: Povijest čarobnjaštva. Čarobno je to putovanje stvarnom prošlošću koja je nadahnula knjige o Harryju Potteru. Prije dvadeset godina prva je knjiga o Harryju Potteru začarala cjelokupan naraštaj čitatelja. Kako bi proslavila tu godišnjicu, Britanska knjižnica priređuje jednu od najčarobnijih izložaba koje je ikada postavila – Harry Potter: povijest čarobnjaštva. Gledatelji će moći razgledavati tu izvanrednu izložbu uz ekskluzivan pristup neprocjenjivoj zbirci umjetnina. Njome će ih provesti vodeći svjetski stručnjaci za vještičarenje i čarobnjaštvo. Hipnotički svijet Harryja Pottera temelji se na stoljećima čarobnjačke prošlosti i bogat je osvrtima na stvarne ekscentrike i davno zaboravljeno književno blago.
Srednjovjekovnih rukopisa koji su nadahnuli likove kao što je feniks Fawkes, proročke kosti iz kineskoga brončanog doba koje proriču budućnost i petnaestostoljetni nadgrobni kamen alkemičara koji je tražio kamen mudraca izvorni su predmeti koji su udahnuli život omiljenim klasicima J. K. Rowling. Spisateljica i sama pregledava najuzbudljivije izloške te otvara privatnu arhivu kako bi otkrila godinama skrivene crteže i nacrte, a kako se približava otvorenje izložbe, slavni se obožavatelji dive toj zadivljujućoj špilji s blagom kao što se Harry nekoć divio Zakutnoj ulici.
Harry Potter i kamen mudraca prvi je od osam snimljenih filmova o poznatome malom čarobnjaku. Na rasporedu je na Silvestrovo na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 20.00. Film je 2001. godine izdala kuća Warner Brothers, pogledalo ga je više od 300 tisuća gledatelja u Republici Hrvatskoj, čime je postao jedan od najgledanijih filmova u povijesti, a zaradio je više od 976 milijuna dolara diljem svijeta te je drugi film svih vremena po zaradi. Od njega je više zaradio samo Titanik, a bio je nominiran za tri Oscara.
Ostali će se filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru emitirati petkom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.05.
Svi će filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press

comment closed