fbpx

HND: Novinari moraju moći slobodno govoriti i biti adekvato plaćeni

Zagreb…

Priopćenje HND – Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti

Centar za zaštitu slobode izražavanja, HNDHrvatsko novinarsko društvo (HND) se odlučno protivi nastojanjima uprava pojedinih medija da svojim novinarima zabrane ili otežaju istupe u javnosti. HND također poziva uprave medija da novinarima osiguraju pristojnu plaću za njihov rad, pa im neće morati zabranjivati istodoban angažman kod drugih poslodavaca. Najnoviji primjer ovog već zabrinjavajućeg trenda jest odluka uprave Novog lista o zabrani zaposlenicima da rade za druge poslodavce te da javno istupaju bez dopuštenja nadređenih.
Odluku kojom se zaposlenicima Novog lista, pod prijetnjom otkazom, zabranjuje da bez pisane suglasnosti poslodavca radi bilo što za drugog poslodavca ‘ako bi to za poslodavca predstavljalo nelojalnu utakmicu’ potpisao je predsjednik Uprave riječkog Novog lista Neven Klarin.
HND upozorava da je to potez za kojim sve češće posežu medijski nakladnici, iako se plaće novinara i uvjeti njihova rada godinama pogoršavaju. Pozivamo stoga poslodavce da svojim novinarima osiguraju primjerenu naknadu za rad, jer tek tako oni neće imati potrebu tražiti dodatne izvore prihoda kako bi mogli normalno živjeti.
U istoj odluci stoji i da bi svaki zaposlenik Novog lista ‘trebao o svakom svom javnom istupu na radijskim ili televizijskim postajama obavijestiti svog rukovoditelja, a ako se radi o djelatnicima redakcija, glavnog urednika’.
HND upozorava na činjenicu da je ova odluka donesena bez savjetovanja s radničkim vijećem. Zakon o radu na koji se potpisnik odluke poziva člankom 150. st.12. propisuje da je ništetna odluka poslodavca donesena protivno odredbama toga Zakona o obvezi savjetovanja s Radničkim vijećem.
HND želi upozoriti i na zloupotrebe kojima poslodavci u praksi pribjegavaju kada propisuju obvezu novinara da za javni nastup traži suglasnost poslodavca, na način da se pojedinim novinarima ne dopuštaju istupi u javnosti (a istupe li unatoč zabrane drastično ih se kažnjava) dok se drugima, koje medijski vlasnici i urednici preferiraju, ti nastupi dopuštaju. Tako se prikriva cenzura i ostale vrste pritisaka.
Također, nametanje obveze zaposlenicima da traže dopuštenje za javne istupe protivno je članku 38. Ustava Republike Hrvatske kojim se, između ostaloga ‘Jamči (se) sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa’… – Saša Leković, predsjednik HND-a.

Foto: Google Maps