fbpx

Hrvatska radiotelevizija otvorila svoje dopisništvo u Mostaru

Mostar…

Svečanomu otvorenju nazočili su najviši predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine na svim razinama, te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i vjerskih ustanova te medija

Hrvatska radiotelevizija, Kazimir BačićHrvatska radiotelevizija nakon četverogodišnje je stanke ponovno otvorila svoje dopisništvo u Mostaru u Bosni i Hercegovini. HRT-ovo će dopisništvo biti smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a današnjemu su svečanom otvorenju nazočili najviši predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine na svim razinama te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i vjerskih ustanova te medija. Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić tom je prigodom najavio i skoro otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu.
– Ovo je važan dan za Hrvatsku radioteleviziju jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato Hrvatska radiotelevizija posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. godine u Republici Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u Bosni i Hercegovini – najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu – istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te dodao kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi Hrvatske radiotelevizije za hrvatski narod u toj državi. S time je suglasan i državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
– Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Zvonko Milas.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović upozorio je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju program javnoga medijskog servisa na svojemu materinskom jeziku te će prisutnost Hrvatske radiotelevizije hrvatskomu narodu osigurati pravo na informiranje.
Hrvatska radiotelevizija– Hrvatski narod ima svoj strateški interes, a to je euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Upravo zato trebamo ovo predstavništvo jer se u javnosti često manipulira. Ja bih čak rekao da smo mi apsolutno jedini predvodnici toga puta u Bosni i Hercegovini – izjavio je Dragan Čović.
Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu, najavio je da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku iz kojega je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150 000 Hrvata.
– Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemo u svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive – dodao je Kazimir Bačić.
Hrvatska radiotelevizija prvi je put svoje dopisništvo u Bosni i Hercegovini otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. godine u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba. Dana 25. prosinca 1992. godine ostvareno je prvo izravno uključenje u Dnevnik Hrvatske radiotelevizije, a dopisništvo se s vremenom ekipiralo domaćim novinarima, snimateljima i tehničarima koji su prošli obuku i postali suradnici. Od 25. rujna 1995. godine HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio Miljenko Karačić. HRT-ov studio Široki Brijeg emitirao je tjednu emisiju Federacija BiH, povremeno je ostvarivao emisiju U krupnom planu koja se prikazivala uživo te svakoga ponedjeljka emisiju Kronika Herceg-Bosne, a mreža dopisništava u Bosni i Hercegovini proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu.
Godine 2007. dopisništvo je iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine. Odlukom tadašnjega vodstva dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje Bosne i Hercegovine za programe Hrvatske radiotelevizije pokrivalo je samo dvoje videonovinara. Kroz HRT-ova dopisništva u Bosni i Hercegovini dosad je prošlo 35 zaposlenika te još toliko honoraraca.
Uz predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatskoga narodnoga sabora Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, današnjemu su otvaranju HRT-ova dopisništva u Mostaru bili nazočni predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda Josip Jerković, predsjednici županijskih vlada, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te brojni drugi visoki gosti i uzvanici.
Radijska i televizijska izvješća o današnjemu otvorenju HRT-ova dopisništva u Mostaru dostupna su putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Domagoj Ledić za HRT