fbpx

Hrvatski gimnastičari u lovu na medalje na SP u Dohi

Doha…

Tin Srbić, Robert Seligman, Filip Ude, Anton Kovačević, Leonardo Kušan i Ana Đerek u lovu na medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi

gimnastičari– Forma se polako diže. Da imam još mjesec dana, bio bih u pravoj formi, ovako to nije to. Očekujem da ću dobro odraditi svoju vježbu u kvalifikacijama, vježbu koja bi mi, nadam se, mogla donijeti i finale. Za kvalifikacije pripremam svoju 6.1 vježbu i mislim da, ako ju napravim kako znam, imam šanse za finale. A onda… onda za finale spremam neku novu i jaču vježbu. O obrani naslova svjetskog prvaka ne želim govoriti jer ovo je gimnastika. I mali pomak ruke baca te s prvog na trideseto mjesto. Dat ću svoj maksimum i kad to napravim, uvijek je dobro – rekao je uoči natjecanja Tin Srbić.
U glavnom gradu Katara, Dohi, od četvrtka 25. listopada na rasporedu je Svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici za žene i muškarce. Jake snage hrvatske gimnastike predvodit će prošlogodišnji osvajač svjetskog zlata na preči Tin Srbić te Robert Seligman, srebrni na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Glasgowu. U muškoj će konkurenciji nastupiti petorica Hrvata. Osim Srbića i Seligmana, tu su još i srebrni sa Svjetskog prvenstva u Nanningu, Filip Ude, finalist prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Cluju Anton Kovačević te Leonardo Kušan, dok će jedina naša predstavnica u ženskoj konkurenciji biti ‘povratnica’ Ana Đerek. Svi gimnastičari nastupit će u višeboju, no fokus će, naravno, biti na njihovim primarnim spravama.
Na preči će tako u lov na medalje aktualni svjetski prvak Tin Srbić i odlični Anton Kovačević. Iza Tina je sezona u kojoj se borio s ozljedama, a svoj je povratak upisao krajem rujna na Svjetskom kupu u Parizu gdje je izborio finale svoje najjače discipline.
U velikoj konkurenciji konja s hvataljkama nastupit će i trojica hrvatskih gimnastičara – Robert Seligman, Filip Ude i Leonardo Kušan. Iza Roberta Seligmana dva su velika natjecanja ove godine – Mediteranske igre u Tarragoni te Europsko prvenstvo u Glasgowu, na kojima je polučio jedne od najvećih rezultata u karijeri.
– Moja forma je dobra. Nije možda fantastična kao uoči Europskog prvenstva, ali još uvijek postoji onaj naboj, pozitivna energija poslije Mediteranskih igara, Europskog prvenstva i osvojene dvije srebrne medalje. Vjerujem da ću uz malo sportske sreće svoju vježbu odraditi od početka do kraja i da će biti dovoljno za plasman u finale. A onda je u finalu uvijek sve otvoreno i ponovno je potrebno – malo sportske sreće – kazao je Robert
Ana Đerek jedina je Hrvatica u Dohi, a nakon povratka na gimnastička borilišta te plasmana u dva finala na posljednjem Svjetskom kupu, onom održanom u Parizu, razloga za optimizam oko dobrog plasmana na prvenstvu ne nedostaje.
– Treninzi za ovo Svjetsko prvenstvo za sad idu vrlo dobro, tako da se za obje sprave nadam kako ću ih odraditi onako kako radim na treninzima (a ne bih se bunila ni kad bi bilo i malo bolje). Ako to odradim, mislim da bi to bio neki solidan rezultat s kojim bih ja bila zadovoljna. Svjesna sam da šanse za finala nemam, ali zato su tu muški da to odrade – opuštena je uoči početka prvenstva Ana
Kvalifikacije za petoricu hrvatskih gimnastičara na rasporedu su u četvrtak, dok će Đerek svoj prolazak u finale grede i partera tražiti u nedjelju.

Foto: Press