fbpx

Hrvoje Hribar: Hrvatski film se deprovincijalizirao!

Ravnatelj HAVC-a…

Hribar za portal Scena.hr kaže da je ponosan u svom radu na to što je preživio sve divlje ispade mržnje i ljudske gluposti

Hrvoje HribarPlanovi za ovu godinu su – naplatiti tužne, neozbiljne financijske zaostatke koje industriji duguje HRT, prema nadležnom zakonu. Pravno raščistiti imovinsko stanje baštine i početi njezino fizičko spašavanje. Pomoći ‘Zvizdanu‘ da pređe Atlantik, podržati ‘Život je truba’,’ Ljiljana Vidića’ i ‘Bit će sve dobro” u bitki za 100 tisuća gledatelja po naslovu… – rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvoje Hribar za portal Scena.hr govori o filmskoj sceni u Hrvatskoj, radu HAVC-a te otkriva na što je ponosan u svom radu.

Hrvoje HribarScena: Prema vašem mišljenju koliko je HAVC zaslužan za bolju situaciju na filmskoj sceni u Hrvatskoj?
Zvonimir Berković je Hrvatsku opisao u dva poteza: Sveopći diletantizam i pomanjkanje kriterija. HAVC je pothvat audiovizualne zajednice nastao s ciljem suzbijanja diletantizma na podnošljivu mjeru, putem čvrstih kriterija. Te kriterije je filmska zajednica nametnula sama sebi jer je hrabra.

Scena: Koliko su se stvari promijenile na filmskoj sceni u Hrvatskoj otkad ste ravnatelj HAVC-a?
Hrvatski film se deprovincijalizirao. Maurizio, scenarist Gomorre je to lijepo rekao u jednom intervjuu: “Otkad sam zadnji put bio u Hrvatskoj netko je istjerao Balkan iz hrvatskog filma.”

Hrvoje HribarScena: Filmovi koji su dobili potporu HAVC-a ostvaruju odlične rezultate. Osvojili su brojne nagrade, prisutni su na brojnim međunarodnim festivalima, a posebno velika nagrada u Cannesu pripala je filmu ‘Zvizdan’, Dalibora Matanića. Kolika je zasluga HAVC –a u tome?
HAVC je te projekte odabrao, ne odabravši neke druge, često vrlo glasne i politički agresivne. A zatim primio na sebe svu topničku vatru. U razvoj odabranih projekata, HAVC je uložio novac i kreativne savjete, zatim financirao njihovu proizvodnju i omogućio im pristup Eurimagesu i Mediji – kreativnoj Europi. Trudio se zatim oko njihovog plasmana na međunarodne festivale i pomogao njihovu međunarodnu prodaju. HAVC im je, uz pomoć Ministarstva kulture, osigurao četrdeset dodatnih kino-ekrana u Hrvatskoj kroz digitaliziranu neovisnu mrežu, te sponzorirao i sukreirao njihove promotivne kampanje tijekom nacionalne distribucije. Drugih zasluga HAVC nema.

Hrvoje HribarScena: Na što ste posebno ponosni u svom radu?
Što sam preživio sve divlje ispade mržnje i ljudske gluposti. Do sada.

Scena: Što biste još željeli napraviti?
Na miru otići iz HAVC-a, bez da kasnije gledam njegov raspad.

Scena: Plan i program za ostatak godine HAVC-a?
Naplatiti tužne, neozbiljne financijske zaostatke koje industriji duguje HRT, prema nadležnom zakonu. Pravno raščistiti imovinsko stanje baštine i početi njezino fizičko spašavanje. Pomoći ‘Zvizdanu’ da pređe Atlantik, podržati ‘Život je truba’,’ Ljiljana Vidića’ i ‘Bit će sve dobro” u bitki za 100 tisuća gledatelja po naslovu. Predstaviti javnosti i Hrvatskom saboru Nacionalni program za nove četiri godine, osigurati sredstva za poticaje za 2016. godinu i omogućiti Hrvatskoj da preraste ovogodišnjih 30 milijuna eura prihoda od izvoza filmskih usluga.

Foto: HAVC Press