fbpx

Lana Pavić: Je li uskraćivanje hospitaliteta imigrantima oblik nasilja?

Ljudska prava…

Lana Pavić sudjeluje na skupu The Diversity of Human Rights: Human Rights and Violence u Dubrovniku

Lana PavićOd 24. do 30. kolovoza održava se skup The Diversity of Human Rights: Human Rights and Violence na Međusveučilišnom centru u Dubrovniku (IUC). Na skupu sudjeluju vodeći stručnjaci iz Njemačke koji se bave akademskim istraživanjem ljudskih prava. Lana Pavić je također izlagala i to na temu ‘Is denial of hospitality to strangers/immigrants a form of violence?’ (Je li uskraćivanje hospitaliteta strancima/imigrantima oblik nasilja.) Cilj stručnjaka je, kaže Lana, iz interdisciplinarne perspektive ukazati na probleme s kojima se koncept ljudskih prava susreće u suvremenom dobu asimetričnih sukoba, civilnih ratova, intradržavnog nasilja te međunarodnih humanitarnih intervencija. A posebno će se osvrnuti, dodaje, na goruću situaciju u Iraku, Siriji i Ukrajini, što ovu konferenciju čini iznimno zanimljivom i aktualnom.
Lana PavićSkup je otvorio profesor Georg Lohmann sa sveučilišta u Magdeburgu koji je ukazao na razlikovanje koncepata legitimiteta primjene sile i primjene nasilja. A skup će se nastaviti brojnim predavanjima, koja će održati i hrvatski znanstvenici: prof. Ana Matan s Fakulteta političkih znanosti, prof. Neven Petrović sa Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Na skupu će sudjelovati i grupa mladih hrvatskih znanstvenika, doktorskih kandidata s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Lana kao doktorska kandidatkinja političke teorije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu ima zadatak, ne samo položiti sve ispite i napisati disertaciju, već i izlagati na znanstvenim skupovima.
– Kako sam novinarka/voditeljica i nemam problema s javnim nastupom, bilo na hrvatskom ili na nekom od stranih jezika koje govorim, ovakva vrsta obaveza posebno mi je zadovoljstvo i čast. U kontaktu s kolegama znanstvenicima iz cijele Europe imam priliku dodatno testirati svoje znanje te dobiti različite perspektive, pitanja i sugestije. Ovaj sam put imala izlaganje pod nazivom: ‘Is denial of hospitality to strangers/immigrants a form of violence?’ (Je li uskraćivanje hospitaliteta strancima/imigrantima oblik nasilja.) Tema stranca u političkoj filozofiji je i inače moja omiljena tema pa se njome bavim i u disertaciji i to kroz prizmu normativne teorije deliberativne demokracije. Za danas održano predavanje dobila sam pohvale profesora Georga Lohmanna, što me posebno veseli, ali i dobre reakcije drugih kolega, od kojih su mi posebno važne one kolega s matičnog fakulteta – istaknula je voditeljica i novinarka. Konferencija traje do subote.
– A ono što je najljepše je to što se održava u Dubrovniku pa barem sat vremena dnevno imam priliku i za odmor jer je IUC samo na nekoliko koraka od plaže – otkrila je Lana. Nakon Dubrovnika Lana se vraća u Zagreb zbog obaveza na Z1TV, ali i priprema se za školsku godinu jer njezina djevojčica  Lara Borna 8. rujna kreće u drugi razred.

Foto: Press/arhiva