fbpx

Laureati Nagrade Orlando: Doris Šarić Kukuljica, Luka Šulić i Aljoša Jurinić…

Dubrovnik…

Proglašeni lauretati Nagrade “Orlando” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2019.: Doris Šarić Kukuljica, Luka Šulić, Aljoša Jurinić i Milka Podrug Kokotović

Doris Šarić KukuljicaNa svečanosti u Palači Sponza u Dubrovniku danas su proglašeni lauretati ovogodišnje Nagrade Orlando za najbolje dramske i glazbene izvedbe na 70. dubrovačkim ljetnim igrama 2019. godine. A to su: Doris Šarić Kukuljica za najbolju dramsku izvedbu, te za glazbenu izvedbu Duo Luka Šulić / Aljoša Jurinić. Uz njih, od ove godine uvedena je i jedna novost – Grand Prix Orlando, a dobila ga je Milka Podrug Kokotović.
– Nagrada Orlando mnogo znači ne samo laureatima i umjetnicima, već i Hrvatskoj radioteleviziji, koja kao javni medijski servis ima zadaću promicati istinske vrijednosti, a ovdje je riječ o kulturi i nagradi za umjetničku izvrsnost koja se tijekom više od četiri desetljeća etablirala kao najstarija festivalska nagrada na području kazališne i glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Stoga uime pokrovitelja, Hrvatske radiotelevizije, iskreno i s iznimnom radošću čestitam svim ovogodišnjim laureatima – rekao je Tom Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.
Nakon što je odgledao sve predstave dramskog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara, Ocjenjivački sud Nagrade Orlando u sastavu: Paolo Tišljarić – predsjednik, te Petra Jelača i Perica Martinović – članice, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara Doris Šarić Kukuljici, za ulogu Mare u predstavi Geranium Ive Vojnovića u režiji Marine Pejnović i dramatizaciji Ivana Penovića i redateljice predstave.
Doris Šarić Kukuljica– Doris Šarić Kukuljica sublimirala je u ulozi Mare sve dosadašnje vojnovićevske uloge, dodajući ovoj interpretaciji novo lice žene koja doživljava toliko boli da se čini da će se slomiti, no na kraju uspijeva ne samo izdržati nego se i boriti. Prvo za sebe, a onda i za druge. Predstava filmskim ritmom, s brzim rezovima, oštrim i jasnim slikama govori o Marinom životu. Prizori se dosta često nižu i retrospektivno, pa je tako Doris Šarić Kukuljica često u skokovitim glumačkim transformacijama u djetinjstvo i mladenaštvo. Jednako je uvjerljiva kao mala djevojčica koja se igra sa sestrom, mlada žena u čežnji za ljubavlju, ili već zrela osoba koja gleda oči u oči životnoj nesreći, bez ikakvih nadanja ili očekivanja. Kroz lik Mare osupnute bolom i nepravdom koju život može donijeti, Doris Šarić Kukuljica kao da je, u sasvim novom redateljsko-dramaturškom čitanju, sažela sukus Vojnovićevog senzibiliteta, glumački iznijela srž svih onih likova koji su primorani odstupiti od života ili ga živjeti kroz druge. Ona nosi ovu predstavu istinskom proživljenošću svoje kreacije, i rječito slika puninu Marinog života, sadržajnog i u samoći – naglašava se u obrazloženju nagrade.
A Ocjenivački sud, u sastavu: Matija Novaković, predsjednik, Dijana Hilje i Maroje Brčić, članovi, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti Luki Šuliću i Aljoši Juriniću za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza 2019. godine.
Luka Šulić, Aljoša Jurinić– Osim što je komorno muziciranje jedna od najzahtjevnijih glazbenih formi, sa sobom nosi šarm i osobnost emotivnog odnosa dvoje ljudi koji diskutiraju pred publikom, istovremeno je uvlačeći u taj razgovor. Luka Šulić i Aljoša Jurinić su uz glazbu iz pera skladatelja Schumanna, Brahmsa, Parta i Piazzolle činili upravo to: svirali tehnički savršeno, tonski besprijekorno, prijateljski se međusobno instrumentima razgovarali, a da se pri tom nisu nadmetali. Mnogobrojna publika duboko uvučena u nestvarni glazbeni trenutak na kraju je gromoglasno i s ovacijama slavila glazbu i izvođače te izmamila dva dodatka. Za pretpostaviti je da će ova dubrovačka nagrada Orlando u narednom razdoblju biti novi poticaj za uzlet dua Šulić & Jurinić, kako u njihovim zajedničkim komornim projektima, tako i u već svjetski ostvarenim solističkim karijerama. Dubrovnik ih, naravno, rado i s nestrpljenjem očekuje ponovo – navodi se u obrazloženju nagrade.
I vrhunac današnje svečanosti bila je dodjela novoutemeljene nagrade za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona – Grand Prixa Orlando, svojevrsne nagrade za životno djelo – jedinstvenoj Milki Podrug Kokotović. U obrazloženju nagrade navodi se:
Milka Podrug Kokotovic– Dubrovnik je vječiti podsjetnik na ljepotu življenja, no Grad osim veduta čine njegovi ljudi, oni koji predstavljaju njegovu živu dušu, oni koji svakodnevno stvaraju tu neprolaznu ljepotu. U sljubljivanju Grada i umjeteonstva postoje nezaobilazne osobnosti koje oboma daju potpuni smisao. Jedna od takvih je nenadmašna i jedinstvena Milka Podrug Kokotović koja je obilježila kulturnu sliku Grada i čitave Hrvatske svojim djelovanjem u Kazalištu Marina Držića od 1954. godine pa sve do današnjih dana, te brojnim nastupima na Dubrovačkim ljetnim igrama na kojima je prvi put nastupila 1964. godine. Zasigurno najveća dubrovačka dramska umjetnica, istodobno živuća legenda, klasično verzirana kako u ulogama dramskih heroina, tako i u širokom rasponu komediografskih postignuća, postala je kulturnom ikonom Grada Dubrovnika.
Gotovo da nema posjetitelja festivala koji ne poznaje njezine kreacije na Dubrovačkim ljetnim igrama, poput Emilije, Dobre, Kraljice Ane, Jele, Livije Ancile – Klare Anite, Vovotkinje od Yorka, Gospođe Mare, Dobre, Laure, Gertrude, Dadilje, Jokaste, Claire Zachanassian, Mare Beneše. Ako je suvremeni dubrovački kazališni izričaj poznat u cijeloj regiji, onda je to svakako zasluga Milke Podrug Kokotović.
Kolika je važnost Milke Podrug Kokotović za Igre, svjedoči njezina sveprisutnost u svakodnevici kako u raspravama o teatru i njegovom značenju, tako i u kolektivnom sjećanju svih sudionika Dubrovačkih ljetnih igara. Odgojivši niz kazališnih umjetnika, te podučivši ih radnoj i profesionalnoj etici, Milka Podrug Kokotović uvijek je bila primjerom za brojne generacije umjetnika koji i danas stvaraju hrvatski teatar”.
Preuzimajući svoj Grand Prix Orlando, Milka Podrug Kokotović je rekla:
– Zahvalna sam jer sam igrala s predivnim glumcima i vrhunskim redateljima pred otvorenim, najdivnijim prostorima našeg velikog Grada. Hvala za pomoć i dugi moj hod, još nedovršene moje glumačke priče – naglasila je Milka Podrug Kokotović.

Foto: Press