fbpx

Mingus Big Band na Zagreb Jazz Festivalu

Mingus Big Band – održana Jazz rapsodija 22. studenog

Održan koncert vrhunskih glazbenika orkestra Mingus Big Band 22. studenog u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!

Zbog genijalne glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, Mingus Big Band već je godinama jedan od najboljih na jazz-sceni,  jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjice, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

Nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. – 1979.), njegova udovica Sue Mingus pokrenula je niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine, te kako bi njegove zamisli nastavile živjeti na jazz-sceni. Utemeljila je nekoliko skupina, među kojima i Mingus Big Band uz koji Mingusov duh leti svijetom.

Koncerti tog orkestra donose uzbudljive izvedbe koje pokreću, oslobađaju i oduševljavaju. U njemu sviraju glazbenici koji su surađivali s Mingusom, ali i drugi, oni koji su spremni na glazbenu pustolovinu. Naime, Mingusova je glazba iznimno složena, ali onima koji uspiju proniknuti u njezinu dubinu, a imaju vještinu koja im omogućuje da je izvode, pruža nemjerljiv glazbeni užitak, privlači glazbenike koji vole izazov, smionost, rizik. Prema njoj osjećaju strahopoštovanje, ali i istinski uživaju svirajući ju.

Svirati glazbu Charlesa Mingusa proces je koji nije za svakoga. Kako bi osoba bila uspješna u reproduciranju njegovih zapisa, mora znati čitati note kao klasičar, improvizirati kao jazzist, imati osobnost, sposobnost sviranja u okruženju ansambla i donošenja trenutačnih odluka usred izvedbi tih složenih skladbi.

Osim toga, Mingus je ostavio ogromno naslijeđe američkih skladbi, najveće nakon Dukea Ellingtona. Napisao je više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elementi koji njegovu glazbu čine tako posebom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Mingus Big Band je sastavljen od najboljih newyorških glazbenika. U ansamblu ih svira 14, no imaju više “klupa” s glazbenicima u pričuvi koji mogu uskočiti u slučaju potrebe. Do 2020. godine svakog su ponedjeljka svirali u Jazz Standardu, možda najvećem jazz klubu u New Yorku, koji je u prosincu te godine zauvijek zatvorio svoja vrata zbog nedovoljnih prihoda za vrijeme pandemije i problema s iznajmljivanjem prostora.

Sljedeće koncerte koji se održavaju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog možete popratiti na njihovoj stranici.

Prenosimo sa službene stranice Lisinski.hr / Davor Hrvoj

Foto: Matea Grgin/Scena.hr