fbpx

Dobitnice prve modne nagrade Ana Lendvaj: Jako smo ponosne

Zagreb…

Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Ana Lendvaj– Jako smo dirnute i ponosne što smo upravo mi dobitnice prve nagrade Ana Lendvaj jer nam uspomena na Anu Lendvaj jako puno znači. Ona nas je pratila od prvih dana i vjerovala u nas čak i kad mi nismo bile sigurne jesmo li na dobrom putu. Ostavila je zaista dubok trag, ne samo u našem radu nego na modnoj sceni, i sretne smo što ova nagrada nosi njezino ime – kazale su Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović.
Posebno svečano bilo je u ponedjeljak, treće večeri Bipa FASHION.HR-a, u Muzeju suvremene umjetnosti na promociji knjige Ane Lendvaj i dodjeli prve modne nagrade Večernjeg lista koja nosi ime Ana Lendvaj. Uz ovacije publike, uzbuđenje i emocije nisu mogle sakriti dizajnerice studija I-GLE, Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, dobitnice ove prestižne nagrade, čiju je kolekciju žiri proglasio najboljom kolekcijom u 2017. godini.
Ova je večer u programu Bipa FASHION.HR-a imala posebno svečano mjesto jer je Ana Lendvaj godinama bila neizostavna gošća, prijateljica i novinarka koja je svojim pisanjem zadužila hrvatsku modnu scenu.
Vinko Filipić– Ana ima posebno mjesto u našoj povijesti, jer malo tko je o modi mogao pisati i govoriti onako kako je to Ana činila. Uvijek fokusirana na dizajnere, njihovu krajnju ideju i realizaciju, bila je dobri duh našeg modnog novinarstva. Njezina je riječ značila puno, njezine su se kritike slušale i uvažavale, a imala je nevjerojatnu sposobnost svoj komentar artikulirati na konstruktivan način. Ana je jako dobro znala u kakvim uvjetima rade naši dizajneri i svojim pisanjem im nastojala maksimalno pomoći i podržati ih. Poput prave vizionarke Ana je znala prepoznati talent, originalnost i tu neku posebnu iskru u svakome od njih – kazao je Vinko Filipić, direktor i organizator Bipa FASHION.HR-a.
Ovom prilikom predstavljena je i knjiga ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja, autorice Ane Lendvaj koja ju je Ana započela kao svoj posljednji projekt, a dovršili su je na temelju Aninih materijala, kolege iz ULUPUH-a pod vodstvom urednika Davora Klarića i Dorotee Jendrić. Ova knjiga sadrži vrijedne zapise o modnim dizajnerima, članovima ULUPUH-a, fotografije njihovih najzanimljivijih radova te brojne faktografske podatke o događajima koji su obilježili hrvatsku modnu scenu od početka 20. stoljeća od danas. Knjiga je sažela i prikazala umjetničku dimenziju mode i Anin rad u proteklih nekoliko desetljeća, a o njoj su govorili urednik Davor Klarić, Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, dizajnerica Branka Donassy, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković te Bojana Radović dugogodišnja novinarka i Anina kolegica.
Nakon ove večeri koja je okupila brojne Anine kolege, suradnike, poznavatelje i prijatelje, program Bipa FASHION.HR-a se nastavlja na Zagrebačkom velesajmu gdje se očekuju modne revije poznatih dizajnerskih imena: Ivica Skoko u suradnji s Perwollom, Robert Sever pod pokroviteljstvom branda Lovables, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Arileo pod pokroviteljstvom branda Noelle, Marina Design, Klisab, Anthony Avangard, Price on Request, Twins u suradnji s CCC, Jelena Holec, te gosti iz Srbije i Bosne i Hercegovine Mates i Mateyaneira.

Foto: Press