fbpx

Na putu: Konjima do Crnog mora

Dokumentarna serija Na putu: Konjima do Crnog mora

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 11. travnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20.10 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Na putu: Konjima do Crnog mora.

Konjima

Put od Zagreba do Crnog mora iznosi oko 1300 kilometara. Avionom to je dva sata, automobilom dva dana, a konjem… dva mjeseca! Nekad se na konjima trgovalo, putovalo, ratovalo, osvajala su se i rušila carstva, a danas to je pustolovina, u koju će se upustiti dvojica pustolova i prijatelja – Dušan Bućan i Boris Veličan.

Konjima

Cilj njihove pustolovine je stići do Crnog mora na leđima životinjskih suputnica Zeke i Divne. No, postoji jedan problem – Boris ne zna jahati. Nekoliko tjedana prije puta Boris užurbano uči jahati, što pratimo u prvoj epizodi. U pomoć mu je priskočila kći Marla, koja iza sebe ima dugogodišnje jahačko iskustvo.

Iako svoje jahačko iskustvo veže uz dugogodišnjeg suputnika Samsona, u ovoj avanturi morat će se priviknuti na kobilu Zeku. Sve je spremno za put. Ili barem tako Boris i Dušan misle. Plan puta? Pratiti tok rijeke Save!

Prvo iskušenje na njihovom putu dolazi u obliku oluje. Svoje skrovište pronalaze u Državnoj ergeli Đakovo. Dušan ispunjava svoj san – okuša se u jahanju dresiranog lipicanca. Na putu prema granici zastaju u Županji. Tamo se susreću sa simpatičnim ribarom i njegovom kćeri, a pravi spektakl priređuju im graničari.

Posljednja etapa njihovog puta kroz Hrvatsku je četrdeset tisuća hektara velika šuma hrasta lužnjaka. Kada suvremena tehnologija zakaže u gustoj šumi, momci moraju pronaći izlaz i spas od napasti koje ih snađu. Mogu li naši junaci svladati bespuća Spačvanske šume i pronaći put prema Srbiji?

Foto: Press