fbpx

Premijerno u HNK: Decadance u koreografiji Ohada Naharina

Baletna premijera Decadance

Prva ovosezonska baletna premijera Decadance u koreografiji slavnoga izraelskog koreografa Ohada Naharina bit će izvedena 11. studenoga u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Decadance

Ohad Naharin kreator je plesnog jezika Gaga čija djela izvode umjetnički i tehnički samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je i priznanje Baletu zagrebačkog HNK. Specifčan jezik pokreta Gaga plesačima daje širok raspon interpretativnih mogućnosti kojima se oni rado koriste, suvereno pokazujući sve novonastale mogućnosti plesnog izričaja.

Decadance

Plesna predstava Decadance sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva.

Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.

Ohad Naharin jedan je od najpoznatijih suvremenih koreografa i vodeći koreograf izraelskoga Plesnog kazališta Batsheva. Debitirao je u New Yorku kao koreograf 1980. godine u studiju Kazuka Hirabayshija.

Od 1990. do 2019. godine bio je umjetnički ravnatelj Batsheva Dance Company, unutar koje je osnovao mlađi ansambl Batsheva – The Young Ensemble. Kreirao je više od trideset plesnih djela za svoje matično kazalište, često surađajući i s drugim plesnim kazalištima u svijetu.

Inovativno istražujući pokret Naharin je razvio Gaga-u u inovativni plesni jezik kojim se svakodnevno koriste plesači Batsheve na treninzima , a koji se globalno proširio i među plesače i neplesače.

OHAD NAHARIN
DECADANCE
Koreograf: Ohad Naharin
Oblikovatelj svjetla: Avi Yona Bueno (Bambi)
Kostimograf: Rakefet Levi
Oblikovanje i montaža zvuka: Maxim Waratt, Ohad Fishof, Stefan Ferry
Scenski asistenti: Ian Robinson, Erez Zohar, Matan David
Baletna majstorica: Iva Višak
Prijenos kostimografije: Mia Rejc Prajninger
Glazbena voditeljica: Ljudmila Šumarova
Korepetitor: Teo Visintin
Inspicijentica: Snježana Marasović .

Praizvedba 2000. u Suzanne Dellal Center, Tel-Aviv

Foto: Press – Mara Bratoš