fbpx

Premijerno na Igrama izvedene bajke iz dubrovačkog kraja

Dubrovnik…

na IgramaU koprodukciji s Kazalištem Marina Držića i uz potporu zaklade Caboga Stiftung, premijerno je na Igrama izvedeno glazbeno-scensko djelo „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja“ 1. kolovoza na igralištu Collegiuma Ragusinum.
„Zlatno libro” nastalo je u režiji Helene Petković prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili i adaptirali, a Dubrovački muzeji objavili u istoimenoj knjizi. Bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva te su bogate mističnim likovima, napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i na Igramanagrađuju kvalitete protagonista, a prepune su arhetipskih elemenata koji otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju, za što su se pobrinuli dramaturzi Marin Lisjak i Filip Jurjević koji su odabrali tri različite priče: „Djevojčica iz ružmarina“, „Tri brata i zlatna jabuka“ te „Vilenik“, čije se fabule, motivi i likovi isprepliću i na sceni stvaraju originalan svijet, zanimljiv i privlačan najmlađoj publici, sve uz glazbenu pratnju uživo.
Upravo je sudjelovanje orkestra u ovoj priči važan pokretač radnje zbog korištenja raznih instrumenata koji dočaravaju fabulu, i na određeni način postaju jedan od protagonista. Priče obiluju zanimljivim akustičnim slikama i elementima, što je inspiriralo skladatelja Ivana Končića za nastanak originalne glazbe, koju je pod ravnanjem Franka Klisovića izveo orkestar kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasis Denis Ajduković, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić i udaraljkašica Karmen Pervitić, dok su čudesan svijet bajki dubrovačkog kraja na sceni utjelovili Mirej Stanić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović i Dan Vukelić. Ostatak autorskog tima čine scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, suradnik scenografkinje Denis Rubinić te oblikovateljica oglavlja i dekoracija Ana Mikulić.

Foto: Press