fbpx

Prijatelji životinja: Životinje trebaju svoje krzno!

Zagreb….

Prijatelji životinjaDanas, 21. veljače održana je javna akcija na Trgu bana Jelačića, u koju su bili uključeni i psi, uz šokantan video, aktivisti ‘Prijatelji životinja‘ upozorili su na veliku okrutnost u svijetu. Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja. Države poput Hrvatske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Slovenije Prijatelji životinjaveć su ga zabranile, a udruge i pojedinci koji se zalažu za zaštitu i prava životinja ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama. Tako je, primjerice, nedavno u valonskom parlamentu u Belgiji zabrana izglasana jednoglasno.
U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od deset godina. Dok se na području Europe bilježi porast država u kojima više nije moguć uzgoj samih životinja, krzno se i dalje uvozi i Prijatelji životinjaprodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda. Iako je logičan nastavak i zabrana prodaje životinjskoga krzna, ključna je i informiranost kupaca o proizvodima koje kupuju.
Stoga su Prijatelji životinja i psi, koji su simbolično imali na sebi krvave zavoje, informirali građane i pozvali ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, Prijatelji životinjamačke ili bilo koje druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje.
Industrija krzna odgovorna je za smrt preko pedeset milijuna životinja. Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine. Nekima, poput kunopasa, krzna deru naživo, dok su potpuno svjesni i u agoniji od boli i straha.
U današnje vrijeme, većina pojedinaca smatra potpuno nepotrebnim i čak neukusnim obući kaput ili jaknu od životinjskoga krzna. Ne postoji nikakav praktičan ili estetski razlog kojim bi se to moglo opravdati kada postoje brojne druge ekološki i etički prihvatljivije opcije. Krzno proizvedeno od neživotinjskih materijala vizualno je privlačno i toplo, znatno smanjuje zagađenje okoliša, a njegovom kupnjom podržava se suosjećan odabir iza kojeg ne stoje patnja i ubijanje.
Dok će danas rijetko tko svjesno i ciljano kupiti jaknu ili kaput od životinjskoga krzna, mnogi zaboravljaju na velik broj detalja i modnih dodataka za koje se naveliko koristi krzno. Krzneni detalji na kapuljačama jakni, rukavicama, čizmama i sličnim artiklima danas predstavljaju iznimno velik dio profita unutar prodaje krzna, a iza čega stoji jednaka količina patnje. Bez obzira na to završile kao jakne ili čak umjetne trepavice od nerca, životinje će jednako propatiti te proživjeti jednaku bol i smrt.
Zato što i malo krzna jednako boli, svi suosjećajni građani bili su pozvani da podrže akciju i pridruže se osudi ubijanja životinja zbog njihova krzna.

Foto: Press