fbpx

Prvi udžbenik s multidisciplinarnim pristupom kardiologa sportu

Zagreb…

Prvi udžbenik– Ovaj udžbenik želi približiti kineziologiju, kardiologiju i kliničku medicinu te zapravo povećati razinu znanja kineziologa o zdravstvenim problemima naročito kardiovaskularnog sustava. S druge strane želi povećati razinu znanja medicinara o tjelesnoj aktivnosti i specifičnostima vezanim za nju – izjavio je prof. dr. sc. Zdravko Babić, pročelnik Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb, KBC Sestre milosrdnice, u ime urednika udžbenika.
Udžbenik Sportska kardiologija predstavljen je u Zagrebu. Ovaj udžbenik prvi je udžbenik u Hrvatskoj koji predstavlja multidisciplinarni pristup kardiologiji sporta, tjelesne i radne aktivnosti sportaša i kardiovaskularnih bolesnika. Već na samom predstavljanju, izazvao je veliki interes stručnjaka kineziologa, ali i studenata i drugih poznavatelja ovog iznimno važnog područja. Autori Sportske kardiologije su stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u stručnom i znanstvenom radu Zdravko Babić, Hrvoje Pintarić, Marjeta Mišigoj – Duraković, Davor Miličić i ostali suradnici koji su zajedničkim snagama pregledno i detaljno obradili fiziologiju vježbanja i tjelesne aktivnosti, te patofiziologiju, etiologiju i dijagnostiku kliničkih entiteta iz kardiologije sporta.
Prvi udžbenikUdžbenik sveobuhvatno prikazuje koristi i rizike vježbanja te tjelesnu aktivnost uopće, procjenu funkcionalnog statusa i građe u svrhu utvrđivanja radne i sportske sposobnosti. Temeljito su opisane specifičnosti i važnost kardiološkog pregleda u sportskoj kardiologiji, postupci funkcionalne dijagnostike i procjene kardiovaskularnog rizika u sportaša, što je od velike važnosti za svakodnevni rad svih stručnjaka koji rade sa sportašima i rekreativcima.
U udžbeniku su opisani različiti aspekti rekreativne tjelesne aktivnosti kako u zdravih sportaša rekreativaca, tako i onih s kardiovaskularnim bolestima ili rizičnim čimbenicima za njihov nastanak. Obrađena je i radna sposobnost te rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika s aritmijama i zatajivanjem srca, koronarnom bolešću i nakon kardiokirurških zahvata. Odabrane teme prikazuju važna područja za zdrave kao i osobe s kardiovaskularnim bolestima.
Udžbenik je namijenjen studentima sveučilišnog studija Kineziološkog fakulteta, studentima sveučilišnog studija Medicinskog fakulteta, kao i svima ostalima koji sudjeluju u trenažnom procesu, natjecanju i zdravstvenoj zaštiti sportaša i rekreativaca. Njegovi osnovni ciljevi su bolje prepoznavanje i razumijevanje specifičnosti područja kardiologije sporta, tjelesne i radne aktivnosti kako kineziolozima i liječnicima, tako i drugim sportskim i zdravstvenim djelatnicima.
Predstavljanje udžbenika podržali su savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport doc. dr. sc. Tomislav Madžar, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, prof. dr. sc. Damir Knjaz, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za društvene komunikacije i sport, prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Goran Krstačić, ravnatelj Srčane poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Zagreb, prof. dr. sc. Zdravko Babić, pročelnik Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb, KBC Sestre milosrdnice, u ime urednika, Anđa Raič, prof., u ime Medicinske naklade i mnogi drugi.

Foto: Press