fbpx

Premijerno: Spike Lee – Njujorški epicentri 9. 11. —> 2021½

HBO dokumentarac Njujorški epicentri 9. 11. —> 2021½

Novi HBO dokumentarac u četiri dijela Njujorški epicentri 9. 11. —> 2021½ (NYC Epicenters 9/11 —> 2021½) imat će premijeru 23. kolovoza 2021. godine na HBO GO-u kada stiže prva epizoda, dok će nove dolaziti u ponudu svakog idućeg ponedjeljka.

Njujorški epicentri

Dokumentarac Njujorški epicentri 9. 11. —> 2021½ koji je režirao i producirao priznati Spike Lee, portret je snage i izdržljivosti široke lepeze Njujorčana od 11. rujna do današnje stvarnosti COVID-a, napravljen u spomen na 20. obljetnicu 11. rujna.

Njujorški epicentri

Lee je proveo više od 200 intervjua za potrebe dokumentarca koji sadrži svjedočenja stanovnika svih društvenih slojeva, uključujući djelatnike hitne medicinske intervencije, političare i novinare uz Leeja i njegovu obitelj i prijatelje. Najvažniji njujorški filmaš koristi svoj unikatni senzibilitet za izradu višeslojnog mozaika grada koji se bavi nekim od događaja koji su promijenili život u posljednjih dvadeset godina.

Počevši s tekućom globalnom pandemijom i hitnošću pokreta Black Lives Matter, Lee prolazi kroz vrijeme do razornih terorističkih napada 11. rujna. Ova provokativna serija epska je kronika života, gubitka i preživljavanja u onome što Lee naziva “najvećim gradom na ovoj Božjoj zemlji” te ukroćuje srce New Yorka, istražujući njegovu otpornost i borbenost te potvrđujući njegovu urođenu sposobnost da se oporavi, obnovi i izdrži.

Među intervjuiranima su Jon Stewart, Rosie Perez, Jeffrey Wright, John Turturro, zatim političari Chuck Schumer, Bill De Blasio, Alexandria Ocasio-Cortez, Ron Kim, Mondaire Jones, Stacey Plaskett, Ritchie Torres i Muriel Bowser, medicinski stručnjaci dr. Anthony Fauci, dr. Ian Lipkin i dr. Fritz Francois, kao i djelatnici Vatrogasne postrojbe New Yorka, Ground Zero strojari, inženjeri, arhitekti te voditelji vijesti i reporteri.

Njujorški epicentri 9. 11. —> 2021½ režirao je i producirao Spike Lee. Direktori fotografije su Felipe Vara De Rey i Kerwin Devonish. Montažu potpisuje Adam Gough, a glazbu Terence Blanchard. Koproducent je Jason Sokoloff, a arhivska producentica Judy Aley. Izvršni producenti za HBO su Nancy Abraham i Lisa Heller, dok je Sara Rodriguez senior producentica.

Foto: Press