fbpx

Stipe Božić: Svete planine svijeta

Dokumentarna serija Svete planine svijeta

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 10. studenog 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 18.45 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Svete planine svijeta.

Svete planine

Gotove sve religije o kojima danas nešto znamo svoja božanstva stavljala su na vrhove planina. Olimp, Kailash, Fujijama samo su neki od mitskih visova na kojima su bila staništa vrhovnih bogova.

Svete planine

Psihološki pravci kultova visokih mjesta temelje se na vjerovanju da su planine blizu nebu (kao nebeske ljestve) i da su oblaci što okružuju planinske predjele zapravo darovatelji kiše te da planine s vulkanima oblikuju vatrene pristupe u samu zemlju.

Svete planine

Putujući i istražujući prostranstva svih sedam kontinenata, autor Stipe Božić otkrio je da su gotovo sve visoke planine pod kojima su ljudi obitavali u prošlosti igrale važnu ulogu u čovjekovim vjerovanjima.

Indra je stolovao na vrhovima Himalaja odakle je odlazio na bezbrojne pohode protiv zlog Ravane što je zapisano u drevnim Vedama. Starogrčki bog Zeus ustoličio se na Olimpu. Istodobno u istočnim vjerovanjima slična svojstva se pripisuju bogu Djausu, što mnoge povjesničare navodi na pomisao da današnje religije možda potječu iz istog izvora.

U Južnoj Americi Inke su vjerovale da su sami vrhovi bogovi, pa su im zato prinosili razne pa i ljudske žrtve. Najviši vrh Sjeverne Amerike također je bio svet za tamošnje Indijance. Zvali su ga Denali, što na atabaskanskom jeziku znači Veličanstveni.

U Europi, jednako kao i u našoj domovini, crkve su građene na uzvisinama ili visokim besputnim planinama. Prije dolaska kršćanstva za Ilire su mnoge planine također bile svete o čemu govore i današnji toponimi.

Australski Aborigini mnoga su tamošnja uzvišenja smatrali svetim mjestima od kojih je najpoznatiji granitni monument Uluru u samom srcu tog kontinenta. Oceanija je po raznolikosti i količini raznih vjerovanja najmanje istražena ali time i vrlo zanimljiva.

Jedini kontinent za čije vrhove nisu vezane nikakva religiozna vjerovanja je Antarktika što je razumljivo jer je na njemu život za čovjeka nemoguć.

Foto: Press HRT Stipe Božić: Svete planine svijeta