fbpx

Tariq Ali kojem su Jagger i Lennon posvetili pjesmu, dolazi u Zagreb

Zagreb…

Slavni svjetski aktivist, filozof i pisac Tariq Ali otvara treću sezonu Filozofskog teatra

Tariq AliNakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali otvara ovogodišnju sezonu Filozofskog teatra.
Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekomomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.
Poznat je po svojim oštrim i kritičkim javnim stavovima, organizaciji prosvjeda te političkom i ekonomskom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a. O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme ‘Street Fighting Man’ i ‘Power to the People’.
Tariq Ali je objavio više od tridesetak knjiga, poput Sukob fundamentalizama, Bankar za sve Srećko Horvatsezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom i Ekstremni centar, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea Južno od granice te autor drame ‘Nove pustolovine Don Kihota’, koja je početkom 2016. izvedena u HNK u Zagrebu režiji Paola Tišljarića.
Urednik i domaćin Filozofskog teatra Srećko Horvat ugostit će Tariqa Alija 30. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. A uklopu razgovora bit će izvedena i skraćena verzija predstave ‘Nove pustolovine Don Kihota’ u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

Foto: Alchetron, Wiki, Press