fbpx

Predstava Tko se boji Virginije Woolf oduševila festivalsku publiku

Dubrovnik…

Tko se boji Virginije Woolf?Uspješnica Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, predstava Tko se boji Virginije Woolf? u režiji Lenke Udovički s vrhunskom glumačkom ekipom koju predvodi Rade Šerbedžija, izvedena je u četvrtak, 6. kolovoza u parku Gradac pred oduševljenom festivalskom publikom.
U središtu priče ovog modernističkog kazališnog komada američkog dramskog pisca Edwarda Albeea su Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne noćne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju izvrsna Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, koji je za ovu ulogu lani i nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu, a u ulozi Nicka i Honey su Martin Grđan i Romina Tonković. Predstava nas vodi kroz noć u kojoj se pod izlikom viška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh. Kao i nama, i ovim je likovima lakše egzistirati pod krinkom normalnog života nego skinuti maske i riskirati nepovratni gubitak vlastitih oslonaca u toliko potrebnim životnim iluzijama, a one te noći padaju, ali iskrenost ne donosi katarzu, već otvara prostor boli i patnje.
Ova uspješnica Kazališta Ulysses, premijerno je izvedena lani u srpnju na Brijunima, a od tada puni kazališne dvorane diljem regije te oduševljava publiku. Režiju potpisuje Lenka Udovički, dramaturgiju Željka Udovičić Pleština, kostime Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Stefano Katunar, a koreografiju Matija Ferlin. Glazbu su napisali Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak.

Foto: Press