fbpx

Tomislav Gretić: Želio sam biti kipar ili slikar

Zagreb…

Tomislav GretićNa Hrvatskoj radioteleviziji ovih se dana kuha i peče novi kulinarski show – Kuhan i pečen, a uz voditeljicu Anu Vučak Veljača – u svakoj je epizodi emisije jedini stalni su-voditelj i ‘chef – sudac’ Tomislav Gretić.
Tomislav Gretić, jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, rođen je i odrastao na Trešnjevci u Zagrebu. Da bi postao kuharom morao je ‘prevariti’ roditelje, a to je učinio slagavši im da nema dovoljno dobre ocjene za hotelijerstvo, koje su oni htjeli da upiše, otkriva na početku razgovora s velikim osmijehom na licu, prisjetivši se kulinarskih početaka…
– Želio sam biti kipar ili slikar, istina je da sam imao i svoj portfolio i odlazio sam na pripreme za upis na Akademiju likovne umjetnosti, no odustao sam u spoznaji kako ih se svega troje ili četvero prima na odsjek… I tako na nagovor roditelja upisao sam Ugostiteljsko-hotelijersku školu – rekao je Tomislav Gretić.
Tomislav GretićDanas Tomislav Gretić ipak poput kipara stvara umjetnost – no, onu koju prepoznaju nepčani pupoljci.. a zbog potrebe da dokumentira vlastita jela – fotografira ih, a tko zna – možda ih uskoro i naslika.
Otkud vaša ambicija za kuhanje?
Obitelj i domaća kuhinja (baka i tata) sigurno su imali utjecaj na odluku, no kada sam kretao u to – nisam ni pomislio da ću smišljati nova jela, da ću biti kreativan. Život mi je promijenila knjiga koja se zvala ‘White heat’ Marca Pierra Whittea, gdje sam prvi put vidio da se ne moraju raditi samo bečki i zagrebački, već da se može stvarati kreativna kuhinja i izmišljati nova jela. I to me je preokrenulo u 23-oj godini.
Kada ste onda skuhali prvo profesionalno jelo?
Bavim se kulinarstvom od 17. godine, ali prvo profesionalno jelo s kojim sam bio zadovoljan napravio sam (nećete vjerovati) s 28 godina. Prije toga sam radio tuđa jela…tuđe recepte…
Što najradije kuhate i pečete?
Sve! Nisam se još našao u situaciji da mi je neko jelo omiljeno – da nešto volim više ili manje, mene ispunjava sam proces kuhanja.
Imate li omiljenu kuhinju?
Imam – francusku! Ona je bazom danas svih modernih kuhinja i da nisam to svladao mislim da ne bih bio ni pola kuhara – kakav sam danas.
Tko su sve kandidati iz prve sezone novog HRT-ovog showa ‘Kuhan i pečen’?
Čini mi se da se čitava prehrambena avangarda prijavila u ovaj show! Vegetarijanci, vegani, što je vrlo interesantno, jer je tendencija u svijetu danas ishrana sa što manje mesa, tj. bez mesa, što nadam se – će zaživjeti tek kad ja umrem.. šalim se, ili ne? Ima svega – od onih koji su željni slave pa žele biti 5 minuta na televiziji, i puno više onih koji su uistinu već polu-profesionalci, u svojim razmišljanjima i načinu kuhanja… što se odmah vidi, jer nemaju previše vremena za filozofiranje u formatu od 30-ak minuta.
Što ste vi naučili od kandidata?
Strpljenje!
Koji su vaši kriteriji pri ocjenjivanju?
Tomislav GretićMoram najprije reći kako nisam strog, a prvo i osnovno je okus. Današnja hrana u najboljim restoranima u svijetu – više nije fokusirana na izgled, kao prije, sve je u okusu. Imate primjerice francuske kuhare koji imaju samo dvije stvari na tanjuru, ali tim dvjema stvarima taj kuhar zna ime i prezime, od tog piceka ili krave koji su dali život I napravljeno je jelo na najminimalističkiji način kako bi se istaknula kvaliteta. Ako je pogođen okus, onda gledam i prezentaciju – jer nešto što je ugodno i oku svakako zaokružuje priču.
Priča se po hodnicima – kako nakon emisija i vi kuhate?
U pauzama između dva snimanja – meni daju ostatke, namirnice koje nisu uzeli s trake – na primjer konjetina, tatarski, pačja prsa – onda se ja poigram – i to zovemo našom internom menzom (smijeh)…

Iz biografije Tomislava Gretića:
Karijeru je započeo u Yacht klubu marine u Cresu, a zatim nastavio u kuhinji hotela Laguna u Zagrebu. U doba rata u Laguni su bili smješteni prognanici za koje su kuhali jela poput gulaša, graha, sarme i ostalih za koje smatra da ih nikada ne bi pošteno naučio da nije tamo radio. Iako u to vrijeme toga nije bio svjestan, danas to iskustvo smatra sjajnim.
Kasnije odlazi raditi u Sheraton, a 1996. godine odlazi u inozemstvo. Radio je u Sheratonu u Varšavi, Egiptu, Dubaiju i Švicarskoj. Posao u Dubaiju gdje je radio s gotovo stotinu ljudi iz dvadesetak različitih nacija smatra izvanrednom školom, jer se osamostalio kao čovjek i kao kuhar.
Nevjerojatnim iskustvom smatra i posao u hotelu Dolder Grand u Zürichu. Hotel je u to vrijeme već dvadeset godina poslovao u gubitku, ali vlasniku nije bilo bitno zarađuje li hotel ili gubi. Jedino što je bilo važno je to da je sve što se nudilo moralo biti najbolje i najkvalitetnije, bez obzira koliko košta. U vrijeme dok je radio u Dolderu bilo je obavezno da se chef pojavi pred VIP gostima. U najboljem sjećanju mu je ostao bend U2, dok susret s Tomom Jonesom smatra najljepšim doživljajem iz tog hotela.
Tomislava je posao vodio po brojnim hrvatskim i svjetskim hotelima, kuhao je za poznate svjetske zvijezde poput Stinga, Rolling Stonesa, Billa Clintona i mnogih drugih.
Prvi je hrvatski chef koji je dobio pozivnicu za Hangar 7, kompleks u Salzburgu u sklopu kojeg se nalazi kultni restoran Ikarus, dobitnik Michelinove zvjezdice. Pozivnica za sudjelovanje u tom projektu, u kojem dvanaest kuhara gostuje po mjesec dana, među svjetskim kuharima je postala stvar prestiža.
2000. godine je proglašen zaposlenikom godine u hotelu Deira u Dubaiju gdje je primio posebnu nagradu za svoja kulinarska postignuća, a 2014. godine je proglašen najboljim hrvatskim chefom.
Gretiću televizijski format nije stran, obzirom da je kuhao i pekao u nizu kulinarskih emisija, no ovoga puta – jedini je sudac koji odlučuje o pobjedniku, uz pomoć 6 kolega – chefova mentora, koji će voditi 64 natjecatelja kroz prvu sezonu novog HRT-ovog kulinarskog showa ‘Kuhan i pečen’.
David Skoko, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak, Mate Janković i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će nadgledati i pomagati svojim natjecateljima.
Podsjetimo, riječ je o licencnom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera, a koji će nakon Kanade zaživjeti i u hrvatskoj verziji na HTV 2 od utorka 8. listopada, 2019.

Foto: Press – Dinko Bažulić za HRT