fbpx

Dokumentarna serija Veliki majstori slikarstva

Zagreb…

HRT od utorka prikazuje dokumentarnu seriju Veliki majstori slikarstva

Veliki majstori slikarstvaHrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 22. rujna 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 12.30 sati počinje s prikazivanjem zanimljive dokumentarne serije Veliki majstori slikarstva u trajanju od pet epizoda.
Veliki majstori slikarstva naime žive i danas zahvaljujući svojim slikama, a o svojem razdoblju svjedoče djelima koja su ih Veliki majstori slikarstvaproslavila. Često neshvaćeni, pa čak i na udaru kritika, bili su začetnici novih umjetničkih struja i unijeli su revoluciju u povijest umjetnosti zbog čega ih i dan-danas fascinirano proučavamo.
Ova serija pripovijeda o životnom i umjetničkom putu tih iznimnih umjetnika.
Prva epizoda govori o Van Goghu. Premda su mnogi čuli da si je Van Gogh odrezao uho, malo ljudi poznaje njegov netipičan životni put od Groot-Zunderta, gdje se rodio, do Auvers-sur-Oisea, gdje je umro.
Nije imao klasičnu umjetničku karijeru, a život mu je bio prepun zapreka koje su dovele do toga da razvije svoj karakterističan impresionistički stil. Siromaštvo, sifilis i alkoholizam nisu ga spriječili da naslika remek-djela i svojim slikama udahne neobičnu snagu.
Dokumentarni film Veliki majstori slikarstva pripovijeda o strastima i mukama Vincenta van Gogha.

Foto: Press