fbpx

Vinko Brešan: Vuk samotnjak mi je najdraži film djetinjstva

KinoKino…

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u program je uključio ‘Klasici s redateljima’. Brešan je odabrao film ‘Vuk samotnjak’ te o njemu razgovarao s najmlađima

Vinko Brešan– Vuk samotnjak je film koji sam gledao kad sam bio mali, to je jako lijepa priča o prijateljstvu između dječaka i vojnog psa – rekao je Vinko Brešan za portal Scena.hr. Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u program je uključio ‘Klasici s redateljima’. Program je osmišljen tako da redatelj odabire svoj najdraži film iz djetinjstva te s djecom razgovara o njemu. Jučer je sudjelovao redatelj Brešan, a odabrao je film Obrada Gluščevića ‘Vuk samotnjak’.
Prijatelji Ranko i Mile su oduševili djecu, a nakon filma Brešan je djecu upitao bi li se oni uplašili psa.
– Ja sam odmah prepoznala da to nije vuk, nego njemački ovčar, pa se ne bih uplašila – prekinula ga je djevojčica i objasnila zašto razumije da se dječak Ranko nije bojao psa, iako su ga se bojali odrasli.
Vinko Brešan– Ima li možda još nešto što vam se svidjelo – pitao je dalje Brešan mališane.
– Meni je čudno da bude toliko nevolja, a dva glavna lika ostanu živa – rekao je jedan dječak komentirajući film, a što je nasmijalo prisutne, a i redatelj se složio s njim te kazao da je dječak to stvarno dobro dramaturški obradio jer stvarno nema toliko nevolja.
Brešan je objasnio djeci da je redatelj filma pronašao glumce tako što je otišao u Liku i tražio djecu koja bi glumila u filmu, ali nažalost te godine nije bilo snijega u Lici, gdje se radnja filma odvija te je film snimljen u Sloveniji.
U popratnom programu ‘Klasici s redateljima’ danas će sudjelovati redatelj Danilo Šerbedžija koji je odabrao film ‘Tko pjeva zlo ne misli’, projekcija filma će biti u 17 sati u Dvorani Muller kina Europa.

Piše: ad
Foto: Press