fbpx

Novi serijal Gorana Milića: What’s up Paris, London, Berlin

What’s up Paris, London, Berlin

Na Hrvatsku televiziju 7. veljače 2022. godine stiže novi dokumentarni serijal autora brojnih televizijskih uspješnica, Gorana Milića, What’s up Paris, London, Berlin.

Paris

Tri europska megagrada – Pariz, London i Berlin. Što je novo u vrijeme pandemije, restrikcija, migranata, socijalnih nesigurnosti i Brexita? Ekipa je prošla put dug oko 6.000 km kroz tri dominantne europske države: od Strasbourga, Verduna, Pariza, Londona do Berlinskog zida.

Paris

Približno su jednake po broju stanovnika, političkoj i ekonomskoj moći, ali među njima postoje velike povijesne filozofske, etičke i kulturne razlike, kao i drukčije percepcije svakodnevnog života. Hrvatska javnost učila je o povijesti tih država, poznaje njihove sukobe i savezništva, njihove vojskovođe, suverene, pisce, slikare i druge umjetnike, njihove znanstvenike, sportaše…

Paris

Ali što je novo? Kako Francuzi, Nijemci i Englezi gledaju jedni na druge nakon stoljeća ratovanja i savezništva? Što misli mlada generacija koja se okreće novim poslovima, prelazi na zdravu i skuplju hranu, traži jednake šanse u društvu? Kroz seriju uspoređujemo političke sustave, životne filozofije, otvorenost društva, vjeru, obitelj, radnu etiku i konzekvence u svakodnevnom životu.

U prvoj, od ukupno osam epizoda serijala What’s up Paris, London, Berlin, Goran Milić vodi nas do Pariza stazama povijesnih francusko-njemačkih ratnih sukoba. Prvo od takvih mjesta je Strasbourg koji je ujedno prvi grad na putu do Pariza, Londona i Berlina.

Posjeta Memorijalnom centru u Verdunu, gdje je vođena najkrvavija bitka u Prvom svjetskom ratu, mjesto je kontemplacije i antiratno središte. Mjesecima su ginule na desetine i stotine tisuća vojnika, a da se crta bojišnice nije pomakla za metar.

Jesu li se te dvije velike nacije konačno pomirile? U Reimsu ekipa je posjetila dvorce i podrume šampanjca. Francuzi na površini malo većoj od Hvara okreću milijarde na luksuznim mjehurićima, a francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu tristotinjak milijuna butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi eura.

Po dolasku u Pariz odlazimo u kabaret koji posjećuju Parižani i koji je zaštićen od turista. Pariz je i dalje grad svjetlosti i živi noćni život unatoč pandemiji.

Prva epizoda serijala What’s up Paris, London, Berlin na rasporedu je u ponedjeljak 7. veljače u 20.10 sati na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Kreativna producentica: Sandra Basso, autor Goran Milić, montaža: Ana Štulina, Danijel Brlas, Ida Slavić, direktor fotografije: Dragan Šiša, režija: Sandra Basso, Slobodan Karajlović, scenarij: Goran Milić, producentica: Vesna Banović.

Foto: Press HRT – What’s up Paris, London, Berlin