fbpx

“Ženske politike – budućnost feminističke borbe”

Program za “Ženske politike – Budućnost feminističke borbe”

Udruga Domino u partnerstvu s Muzejem grada Zagreba i Centrom za ženske studije organizira međunarodnu konferenciju “Ženske politike – Budućnost feminističke borbe” 1. i 2. prosinca u Zagrebu.

UMJETNIČKI PROGRAM KONFERENCIJE “ŽENSKE POLITIKE – BUDUĆNOST FEMINISTIČKE BORBE”

U okviru međunarodne konferencije “Ženske politike – Budućnost feminističke borbe” udruge Domino odvija se i umjetnički program u kojem predstavljamo performans “Rest in Power” Arijane Lekić-Fridrih i Marka Markovića, 1. prosinca (petak) u 19:30 u Muzeju grada Zagreba, nakon čega slijedi predstavljanje izložbe “12 mjeseci Tihe mise” Arijane Lekić-Fridrih i instalacije “Bog i Krvatice” Lucije Žuti.

Već sljedećeg dana, 1.12. u 8:30 sati, umjetnica Arijana Lekić-Fridrih ponovno izvodi skupnu performativnu akciju “Tiha misa” na Trgu bana Josipa Jelačića 1.12. (subota) u 8:30.

Konferenciju organizira udruga Domino u partnerstvu s Muzejem grada Zagreba i Centrom za ženske studije.

Performans “Rest in Power”, Arijana Lekić-Fridrih (HR) i Marko Markovića (HR)

Muzej grada Zagreba, 1.12. (petak) u 19:30

“Rest in Power” je multimedijalni performans Arijane Lekić-Fridrih i Marka Markovića  koji se fokusira na osvještavanje problema femicida i nasilja unutar obitelji. Performans istražuje suptilne i složene nijanse tih tema, osobito njihov prikaz u javnom diskursu.

Hrvatska je treća po redu po broju femicida u Europskoj Uniji, nakon Malte i Portugala. Prema istraživanju Dunje Skenderović Bonacci od 2020. godine do rujna ove godine u Republici Hrvatskoj su ubijene 43 žene, a najveći broj se odnosi na intimni partnerski femicid, čak 25 slučajeva. Femicid gdje je sin ubio majku se dogodio u 15 slučajeva. U čak 81% slučajeva femicid je izvršen u domu žrtve što još jednom potvrđuje da dom nije sigurno mjesto za ženu koja je izložena nekom od oblika obiteljskog nasilja.

Izostanak reakcije od strane donositelja odluka, bijedne kazne za zlostavljače i ubojice, ali i nedostatak kontinuiranog medijskog praćenja koji nasilje i ubojstva često relativiziraju u relevantnim medijima i prepoznaju kao vijest čije je trajanje ograničeno na dan kad se zločin dogodio, potiču mistifikaciju nasilja koje je potrebno ogoliti i nazvati pravim imenom- sistemsko nasilje nad ženama.

Kroz kombinaciju vizualnih elemenata, zvuka, pokreta i teksta, “Rest in Power” oživljava duboko emocionalno iskustvo koje proizlazi iz patnje žrtava, ali i ističe važnost solidarnosti i podrške žrtvama nasilja. Performans ne samo da naglašava tešku stvarnost femicida i obiteljskog nasilja, već potiče publiku na dublje promišljanje o ovim temama koje su često tabuizirane ili nedovoljno obrađene u javnom prostoru. “Rest in Power” poziva publiku da se suoči sa stvarnošću žrtava i potiče na djelovanje, tražeći solidarnost i podršku kako bi se stvorilo društvo gdje se nasilje ne tolerira.

Izložba “12 mjeseci Tihe mise”, Arijana Lekić-Fridrih (HR)

Muzej grada Zagreba, 1.12. (petak) u 20:00

Na izložbi umjetnica Arijana Lekić-Fridrih prikazuje 11 prethodnih mjeseci performansa “Tihe mise”, od početaka na kojima je nasuprot muškarcima na koljenima stajala potpuno sama, do trenutka kada su joj se na trgu pridružile razne aktivističke organizacije i ženske udruge.

Izložba “Bog i Krvatice”, Lucija-Žuti (HR)

Muzej grada Zagreba, 1.12. (petak) u 20:00

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana – stoji na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Taj me podatak potaknuo na stvaranje instalacije Bog i Krvatice kojom želim istaknuti prisutnost nasilja nad ženama. Djelo se sastoji od crveno bijelih lica/maski posloženih u oblik hrvatskog grba.

Svako lice nosi ekspresiju boli, a neka od njih „krvare“ što stvara dojam ubijenih žena. Namjerno koristim državni simbol kako bih ukazala na ugrožavanje temeljnih ljudskih prava (prava na život, zaštitu dostojanstva i sl.) koje su mnogim ubijenim ili zlostavljanim ženama uskraćene. Na stranici Ministarstva također stoji kako velik broj nasilja ostaje neregistriran, što ukazuje na nepovjerenje i sumnju u državnu zaštitu, ali i kršenje 5. Božje zapovijedi Ne ubij!. S obzirom da se velika većina deklarira kao Katolici, ne samo da se krše sekularni, već i svjetovni zakoni u državi Boga i Hrvata.

Skupna performativna akcija “Tiha misa”, Arijana Lekić-Fridrih (HR)

Trg bana Josipa Jelačića, 2.12. (subota) u 08:30

Nakon godinu dana, ponovno stojimo  na trgu u skupnoj performativnoj akciji “Tiha misa”, započetu u 12. mjesecu 2022. godine.  Skupnu akciju “Tiha misa” održavamo na Trgu već godinu dana. I dalje čekamo odgovor vladajućih na naše upite zašto je stotinjak muškaraca dopušteno svake prve subote u mjesecu na desetak glavnih trgova u gradovima Republike Hrvatske proklamirano tražiti dokidanje ženskih prava, prevlast patrijarhata i nejednakost žena u suvremenom društvu.

Ove subote Arijana Lekić Fridrih na trg postavlja 12 umjetničkih instalacija kao simboličan podsjetnik na godišnju borbu protiv dokidanja ženskih prava, kojoj se i dalje ne vidi kraja.

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum te Zaklada SOLIDARNA kroz program Kultura u zajednici.

Program je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz fondaciju Transatlantic Foundation German US Marshall fonda.

Konferencija okuplja više od 30 političarki i političara, umjetnica i umjetnika, aktivistkinja i aktivista iz Hrvatske i Europe. Nakon prvog aktivističkog panela slijedi obraćanje Pučke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te predsjednika udruge Domino Zvonimira Dobrovića i umjetnice Arijane Lekić-Fridrih.

Svoju podršku organizaciji i konferenciji iskazali su i članovi Europskog parlamenta, članice i članovi Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog Parlamenta: Robert Biedroń, predsjednik Odbora, poljski političar i aktivist, Vera Tax, nizozemska političarka i Predrag Fred Matić koji će svoje izjave o  budućnosti ženskih prava prenijeti video porukama. Okupljenima će se obratiti i veleposlanica Kraljevine Nizozemske E. Charlotte van Baak.

PROGRAM KONFERENCIJE

1.12. – PETAK

 • 12:00 – 12:30, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4

Registracija sudionika

 • 12:30 – 13:45, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4

Feministički aktivizam

Moderira: Dorotea Šušak (HR)

Sudjeluju: Jelena Višnjić (SRB), Mirjana Kučer (HR), Sanja Sarnavka (HR), Arijana Lekić Fridrih (HR)

 • 14:00 – 14:15, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4

Uvodne riječi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, Arijane Lekić-Fridrih i Zvonimira Dobrovića ispred udruge Domino, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske E. Charlotte van Baak, te video obraćanje predsjednika Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Roberta Biedrońa, članova Odbora Vere Tax i Predraga Freda Matića

 • 14:30-15:30, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4

Politika ženskih prava

Moderira: Danka Derifaj (HR)

Sudjeluju: Sabina Glasovac (SDP), Ivana Kekin (Možemo!), predstavnice:i HDZ-a i Most-a

 • 19:30, Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20

Rest in Power” performans Arijane Lekić-Fridrih (HR) i Marka Markovića (HR)

 • 20:00 – 21:30, Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20

Izložba “12 mjeseci Tihe mise” Arijane Lekić Fridrih (HR)

Izložba “Bog i Krvatice” Lucije Žuti (HR)

2.12. – SUBOTA

 • 08:00 – 10:00, Trg bana Josipa Jelačića

Skupna performativna akcija “Tiha misa” Arijane Lekić Fridrih (HR)

 • 10:30 – 11:45, OAZA, Radićeva ul. 9

Pravo na izbor

Moderira: Mašenjka Bačić

Sudjeluju: Anne Kühlmeyer (DE), Nada Peratović (CH), Jasenka Grujić (HR)

Panel diskusija na engleskom jeziku

 • 12:00 – 13:15, OAZA, Radićeva ul. 9

Ženska prava u obrazovanju i obrazovnim sistemima

Moderira: Marko Matijević (HR)

Sudjeluju: Karla Jelić (HR), Franka Perković (HR), Kristina Lelovac (MK)

 • 12:45 – 14:45, Centar za ženske studije, Dolac 8

Radionica: Otvoreno o pobačaju

Voditeljica: Anne Kühlmeyer (DE)

Prijave: https://forms.gle/zGW16XzZs6uh2cKx8

Radni jezik radionice je engleski

 • 13:30 – 14:45, OAZA, Radićeva ul. 9

Reprezentacija žena i ženskih prava u medijima

Moderira: Milena Zajović (HR)

Sudjeluju: Lana Bobić (HR), Jelena Veljača (HR), Snježana Pavić (HR), Silvija Šeparović (HR)

 • 16:00 – 17:15, OAZA, Radićeva ul. 9

Feminizam i ženska prava u kulturnom i umjetničkom sektoru

Moderira: Josipa Bubaš (HR)

Sudjeluju: Aleksandra Berberih Slana (SI), Nataša Mackuljak (AT), Ema Kaiser (AT), Keren Levi (NL), Merel Smitt (NL)

Panel diskusija na engleskom jeziku

 • 17:30 – 18:45, OAZA, Radićeva ul. 9

Feminizam i mladi – nova područja borbe

Moderira: Ivana Dragičević (HR)

Sudjeluju: Tihana Barbarić (HR), Nina Markus (HR), Duje Kovačević (HR), Lea Oršus (HR), Mateja Lisak (HR)

Visual: Press – Domino