fbpx

Političko kazalište – Proračunska magla

Zagreb…

maglaU ponedjeljak 25. studenoga, u kazalištu Mala scena održano je 2. ‘Političko Kazalište‘ pod nazivom Proračunska magla – koliko, komu i zašto? Raspravljalo se o proračunu RH, proračunu grada Zagreba kao metropole i grada županijskog statusa, te proračuna grada Vrgorca kao primjera jedinice lokalne samouprave. U izlaganju i raspravi su sudjelovali DEMOKRATI – Nada Boban, GLAS – Stanko Kordić, MOŽEMO – Sandra Benčić, NEZAVISNA LISTA ZAGREB – Marijana Sumpor, NEZAVISNA LISTA MLADIH – Ante Pranić, NOVA LJEVICA – Nenad Klapčić, PAMETNO – Maja Vehovec i RADNIČKA FRONTA – Miljenka Ćurković).
maglaNizom primjera neodgovarajućeg upravljanja rashodovnom stranom proračuna, kako na državnoj razini, tako i na primjeru grada Zagreba, ukazano je na štetne posljedice koje trpimo u zdravstvu, obrazovanju i gospodarstvu. Projekti „manekeni“, koji se nikad ne realiziraju, ali fantomski popunjavaju proračunske stavke, specijalnost su grada Zagreba i dvadesetogodišnje uprave gradonačelnika Bandića. Izlaganje i diskusiju su moderirali autori i sudionici ‘Političkog kazališta’ Marina Pavković i Marko Torjanac.
Zaključak ovog izdanja ‘Političkog Kazališta’ je da proračuni kako državni, tako i velikim dijelom lokalni, nisu strateški orijentirani. Nisu transparentni u suštinskom smislu s obzirom da „proračunska magla“ skriva pravu pozadinu rashodovne strane te kao takvi ne pridonose prosperitetu društva, jer ih državna i lokalne vlasti umjesto za progres i razvojne projekte počesto koriste kao instrument političke trgovine na štetu građana i čitave zajednice.
Niz kompetentnih uvida u probleme vezane uz proračune kao i prijedlozi njihovih rješenja utvrdili su status ‘Političkog kazališta’ kao zajedničke platforme lijevog centra s koje se konstruktivno progovara o relevantnim temama od društvenog značaja.

Foto: Press