fbpx

Film: Heroine Domovinskog rata

Prvi dio dokumentarnog filma Heroine Domovinskog rata

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 28. prosinca 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20.10 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Heroine Domovinskog rata.

Heroine

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 23.080 žena, a nešto više od pola bilo je u borbenom sektoru. U dvodijelnom dokumentarnom filmu Heroine iz Domovinskog rata Sabina iz Turnja, Zorka iz Sydneyja i Mira iz Nijemaca otkrivaju nam kako ih je poriv da brane svoj dom doveo na prvu liniju fronte. Sabina i Mira bile su sanitet, no radi nedostatka ljudi radile su sve što i drugi borci. Zorka je došla iz Sydneyja kao profesionalna frizerka pa je uz rad u sanitetu Tigrova i šišala. Miru su zarobili u Vukovaru 19. studenoga 1991. Oslobođena je u razmjeni Svi za sve.

Heroine

Uz sve smiješne i tragične trenutke vrlo izbalansirane u paralelnoj montaži, priču dopunjuju njihovi suborci i zapovjednici.
Na kraju, sve tri heroine poručile su isto. Premda nam povremeno u život uđe velika bol, vrijeme će tu bol zaliječiti uz ljubav, strpljenje, rad na sebi te male svakodnevne pomake koji na kraju čine čuda. Kao i ljudi, tako se obnavljaju i gradovi, neki brže, neki sporije.

Foto: Press