Promjene u programu HRT-a uslijed epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Zagreb…

Ostanite doma uz HRT

HRT– Kada je počeo koronavirus u Kini, naš program odmah je reagirao pohranjujući na server velike količine materijala koje može emitirati „zlu ne trebalo”. Tako da smo već prije 45 dana imali pohranjeno 12.800 sati raznolikog programa – dokumentarnih serijala, filmskih i sportskih sadržaja. Dakle, bili smo spremni već onda, ako sve drugo stane – da program nikako ne smije stati. Ne znam da li na sreću ili na žalost, ali neki od urednika tu su bili i za vrijeme rata pa su “puhali na hladno” i dobro se pripremili. Dakako, u ovakvim situacijama najvažniji je informativni program, koji za sada radi sjajan posao na čelu s Katarinom Perišom Čakarun, ali i svim njezinim djelatnicima, a što se osobito vidjelo na dan potresa u Zagrebu – poručuje Bruno Kovačević.
U novonastaloj situaciji zbog pandemije korona virusa, a prema naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatska radiotelevizija (HRT) poduzima potrebite mjere racionalizacije u proizvodnji programa. Među ostalim, znatno se smanjuje broj snimanja emisija za programe HTV-a, kako bi smanjila opasnost od potencijalnog širenja zaraze u slučaju velikog broja ljudi koji borave u istoj prostoriji, odnosno u studiju, kao i na terenskim snimanjima, a koja nisu nužna za informativni program HRT-a.
– Izazvalo je to nekoliko promjena u uobičajenim shemama tv rasporeda. Tako od sljedećeg tjedna privremeno smanjujemo broj emisija u prime time-u Prvog programa. Do daljnjega će se umjesto emisije U svom filmu Tončice Čeljuske utorkom u 20:05 emitirati produkcijski manje zahtjevan talk show Romana Bolkovića. Gost u nadolazećoj emisiji 1 na 1 bit će jedan od naših vodećih ekonomista i ekonomskih analitičara Velimir Šonje.
Za srijede navečer privremeno se prestaju proizvoditi emisije Destinacija: Hrvatska i Kultura s nogu, a u njihovom terminu u 21 sat puštat će se vrhunski dokumentarni serijali BBC-a. Prvi je na redu Plavi planet, koji gledatelje vodi u čarobnu pustolovinu kroz najveće, ali najslabije istraženo područje našeg planeta – oceane. Domaćin serije je jedan od najpoznatijih svjetskih dokumentarista sir David Attenborough. Kako bi se uputa Nacionalnog stožera mogli pridržavati i naši TV centri, privremeno zaustavljamo proizvodnju emisija koje svi rado pratimo uz nedjeljni ručak – Plodova zemlje i More. Za nedjeljna poslijepodneva zato smo odabrali vrhunske dugometražne dokumentarne filmove, osvajače Oskara i brojnih drugih nagrada. Ove nedjelje prikazat ćemo – Zemlja: Jedan čudesan dan koji prati izlazak sunca s najviših planina, preko udaljenih otoka pa sve do egzotičnih i urbanih džungli – poručuju s HRT-a.
– Što se tiče cjelokupne situacije s u koronavirusom u nas, najbitnije je da je HRT-ov IMS na usluzi gledateljima od 0 do 24 radi pravodobnog informiranja – naglasio je pak glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Foto: Press – HRT