fbpx

Američki nogomet na balkanski način

Football…

Američki nogometAmerički nogomet, poznat u SAD i Kanadi kao ‘football’, je natjecateljski ekipni sport jako popularan u SAD-u, a s vremenom je počeo širiti svoju popularnost izvan američkih granica. Brojni američki navijači jedva čekaju da počne nova NFL sezona jer se jednostavno ne mogu zasititi ovog sporta, a mnogima je navijanje postala profesija.
Kakva je situacija u našoj regiji kad govorimo o popularnosti američkog nogometa?
Dokaz da je američki nogomet prisutan i u našoj regiji je međunarodni turnir pod nazivom ‘Balkan Bowl‘ – tzv. prvenstvo Balkana. Treći po redu ‘Balkan Bowl 2017’ održan je u listopadu 2017. godine u Somboru. Na međunarodnom turniru sudjelovali su klubovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i domaćina Srbije.
Balkan Bowl, HrvatskaA reprezentacije Srbije i Slovenije osvojile su zlatne medalje, na ovogodišnjem, trećem Balkan Bowlu. Pokal pobjednika podigla je ‘9 na 9’ tackle ekipa Srbije i pionirska flag ekipa Slovenije. Reprezentacija Slovenije za protivnike je imala ‘All star SEVER’ ekipu ‘Saveza američkog nogometa Vojvodine’ i vršnjaka iz Srbije, koje su pobijedili u obje utakmice te sasvim zasluženo ponijeli naslov najboljih na Balkan Bowlu 2017. Reprezentacija Srbija je poražena od obje ekipe, a posebno je bila zanimljiva utakmica s ekipom ‘All star SEVER’ kojoj je ta pobjeda osigurala osvajanje srebrne medalje.
Balkan BowlPored natjecateljskog dijela, na balkanskom prvenstvu su bili organizirani i brojni drugi sadržaji: natjecanje igrača ofenzivne i defenzivne linije, seminari, prezentacije, radionice o prevenciji ozljeda u američkom nogometu, o antidoping pravilima i slično.
Iako su spomenute balkanske države posljednjih godina sve više zainteresirane za američki nogomet, još uvijek on nije bi blizu popularan kao europski nogomet. A ovom sportu itekako ne manjka uzbuđenja ni neizvjesnosti. Dokaz da je ovaj sport nepredvidljiv je i najveća zabilježena kvota u povijesti, točnije, kvota na pobjedu koja je išla do 70 te pred samu utakmicu pala na 60. Naime, pobjeda NFLsveučilišta ‘Howard‘ na sveučilišnom natjecanju je odjeknula kao čudo. ‘Bizoni’ – totalni autsajderi su u Las Vegasu, pobijedili tamošnje prestižno sveučilište ‘Nevada‘ s rezultatom 43:40. A je li klađenje na američki nogomet barem približno popularno kao što je to slučaj s europskim nogometom? Za odgovor, zatražili smo komentar od Antonija, stručnjaka klađenja koji vodi najpopularniji savjetodavni hrvatski online casino portal mzt.hr.
Antonijo kaže da je sport kao što je američki nogomet vrlo zanimljiv osobama koje uživaju u klađenju, a kad je riječ o NFL sezoni, zbog njezine kratkoće trajanja, ta činjenica predstavlja izazov jer je teže procijeniti stvarni potencijal koji klubovi imaju.
Stručnjaci se slažu, da kad promatramo popularnost američkog nogometa, ne možemo, a da ne ukažemo na jednu od najistaknutijih karakteristika ovog sporta, a to je opasnost. Ovaj sport je prilično zahtijevan, stavlja pred igrače velike fizičke napore, a važi i za jedan od najnasilnijih sportova. Zbog toga su igrači opremljeni i sa zaštitnom opremom koja ih štiti od ozbiljnijih ozljeda. Iako se naveliko priča o opasnosti ovog sporta po zdravlje zbog potresa mozga i brojnih ozljeda koje se na terenu događaju, iz saveza američkog nogometa u Srbiji demantiraju da je u posljednjih 10 godina zabilježen i jedan slučaj potresa mozga igrača. Igrači iz Bosne i Hercegovine, koji su najnoviji kad je riječ o ovom sportu, tvrde da su svjesni rizika, ali da su ljubav i želja za igrom jači od straha. Kad je riječ o Hrvatskoj, i o razvoju američkog nogometa, o žrtvovanju i brojnim problemima koji su im se našli na putu, a koji je započeo 2005. godine, možete pogledati u dokumentarnom filmu ‘Thunder‘ na kraju teksta u videu..
Budućnost američkog nogometa u regiji još uvijek nije ružičasta, ali svakako je organiziranje natjecanja, gdje se iz godine u godinu pojavljuje sve više klubova i igrača, jako dobar znak za napredak. Jedno je sigurno – požrtvovna borba na terenu ne ostavlja ravnodušnim američku, ali ni europsku publiku.

Foto: Screenshot YouTube
Video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lBEwdvSco5s[/embedyt]