fbpx

Ivana Habazin: Ceciliju nije nemoguće pobijediti!

Intervju…

Profesionalni boks teži samo jednom, biti na vrhu i osvojiti titulu prvaka svijeta, a moja prva titula je kod mene.

Ivana HabazinIvana Habazin je hrvatska boksačica iz Zlatara. Studentica je Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Boksa u kategoriji velter. Štićenica je hrvatskog boksačkog trenera Vlade Božića, brata hrvatskog boksača u supersrednjoj Stjepana Božića. Boks ju je privukao otkad je gledala Rockyja 4 na televiziji. U razgovoru za portal Scena.hr Ivana nam je otkrila kako je nastala ljubav prema boksu, te kako joj je cilj ujedinjenje naslova svjetske prvakinje po svim verzijama.

Scena: Naša ste najbolja boksačica, koliko je bio trnovit put do vašeg uspjeha?
Pa put je bio izuzetno težak. Sam uspjeh mogu reći da je bila jedna improvizacija, trud i želja mog trenera Vlade Božića, Domagoja i Daniele Ratković koji su jedini uložili u mene iako je ovo izuzetno skup sport i mene koja sam to vratila na najbolji mogući način. O detaljima ne moram ni govoriti jer su tu svakodnevni treninzi po dva puta, odlasci na pripreme, izbivanja od kuće, s fakulteta, nema izlazaka pa čak ni kava, ali sve to na kraju se isplatilo i nije mi žao zbog odricanja.

Scena: Od kud ljubav prema boksu?
Pa od kud ljubav prema boksu teško je reći, ali na boks me potakao film Rocky 4 i rekla sam ja to mogu, bit ću najbolja te se zaputila u dvoranu. No, smatram da je prevaga prema boksu ukorijenjena duboko u nama s obzirom na različite situacije koje je čovjek doživio i proživio.

Ivana HabazinScena: Gdje trenirate, predstavite svoj tim?
Treniram u Oranicama, u Boksačkom klubu Danijel Kalanj, sa svojim trenerom Vladom Božićem. U sparinzima mi pomažu naše amaterske boksačice. Za mentalnu pripremu zaslužan je Luka Škrinjarić, za neke određene treninge posavjetujem se ili odradim trening s Barbarom Horvat te je za sve moje oporavke zaslužna Ivana Premur, fizioterapeut.

Scena: Predstavnica ste ljepšeg spola, kako okolina reagira na vaš izbor sporta?
Pa mislim da to i nije neki problem, dapače čak i prednost.

Scena: Osvajačica ste mnogih prestižnih odličja, koji vam je najdraži i zašto?
Profesionalni boks teži samo jednom, biti na vrhu i osvojiti titulu prvaka svijeta, a moja prva titula je kod mene. IBF svjetska titula je jedna od četiri najprestižnije, a sama je treća po redu.

Scena: Kod nas su sve više su zastupljeni borilački sportovi, koje je vaše mišljenje o tome ?
Ne stignem pratiti ništa osim boksa, ali mislim da je zastupljenost borilačkih sportova premalo popraćena i cijenjena, nažalost.

Scena: Tko vam je najdraži boksač i zašto?
Wladimir Klitschko, a zašto? Vrlo jednostavno, inteligentan boksač, intelektualac i prije svega pravi sportaš, dostojanstven.

Scena: Kako se nosite s ozljedama?
Svakodnevni napori donose i ozljede, no ovo je sport koji ne trpi previše odmora, stoga često se moram pomiriti s boli i nastaviti trenirati, a s vremenom čovjek ojača.

Scena: Postoji li neka osoba s kojom biste se jednog dana voljeli naći u ringu?
Cecilia Braekhus, to je najbolja boksačica u povijesti te drži sve ostale titule, WBC, WBO, WBA. Dosad nije poražena, a osvajanjem svoje titule u skorije vrijeme trebao bi biti i meč s njom.

Scena: Kakvi su vam planovi, i koji vam je cilj u karijeri?
Što se tiče boksa, moj cilj je definitivno dostignut i da više ne napravim niti jedan meč. No, kad postoji prilika za borbu s najboljom na svijetu, treba dati sve od sebe. U borbi s Ceciliom, moja želja je naravno pobijediti i trenirati ću kao nikad do sada, ali cilj mi je dati dobar otpor. Da joj meč protiv mene bude najteži meč do sada, jer realno teško ju je pobijediti, ali nije nemoguće.

Foto: Press, Privatni album