fbpx

Katarina Benčina: Cilj mi je europska ili svjetska medalja!

Katarina BenčinaKatarina Benčina studentica je Ekonomskog fakulteta iz Osijeka i trenira kickbox od svoje devetnaeste godine. Katarina je nedavno osvojila zlatnu medalju na državnom prvenstvu u low kicku u kategoriji do 56 kilograma i u razgovoru za portal Scena.hr nam je otkrila kako joj je dan prekratak za sve obaveze te kako je otkrila ljubav prema borilačkim sportovima.

Scena: Predstavite se?
Imam 28 godina i živim u Osijeku. Osim što treniram kickboxing radim u jednom ugostiteljskom lancu brze hrane i studiram na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Veliki sam ljubitelj sporta i pasa, a slobodno vrijeme najradije provodim trenirajući, u šetnji s psom i družeći se s dragim osobama.

Katarina BenčinaScena: Koliko dugo i gdje trenirate, predstavite svoj tim?
Počela sam trenirati prije devet godina u kickboxing klubu ‘Sveti Duh’ u Osijeku gdje i danas treniram. U početku je to bilo samo rekreativno ali kako je vrijeme prolazilo zaljubila sam se u taj sport. Počela se i natjecati, nakon nekog vremena i pobjeđivati i evo sad sam osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu u low kicku u kategoriji do 56 kilograma. Treninge nam vodi Tomislav Bilandžić, a na natjecanjima uz njega su i Dražen Bartolović koji nam stoji u kutu, Marin Škondro i Marin Roso koji pomažu oko zagrijavanja i također nam budu u kutu.

Scena: Žena i kickbox kako to ide zajedno?
Pa mnogi se iznenade kad čuju što treniram jer im je neobično da žena trenira tako ‘grub’ sport, ali ja mislim da bi se više djevojaka trebalo okušati u tom sportu jer je odličan za dobivanje samopouzdanja, samoobranu, kondiciju, lijepo oblikovano tijelo, izbacivanje stresa. Još ako je i ekipa u klubu dobra zabava je zajamčena. Kickboxing djeluje kao iznimno grub sport ali nije to toliko grubo kao što se čini. Na treninzima i natjecanjima imamo zaštitnu opremu, svi pazimo da se ne ozlijedimo i broj ozljeda je stvarno sveden na minimum. Trenirajući borilački sport čovjek nauči da se za sve u životu treba boriti i nauči da se nakon svakog pada ustane i bori dalje, a mislim da je to velika i značajna lekcija.

Scena: Koliko dnevno trenirate, opišite jedan dan u treningu?
Treniram jednom dnevno, nekad preko vikenda malo odmorim. Kad mi posao dozvoli tri puta tjedno odradim kicboxing treninge u klubu, a ostalim danima radim kondicijske treninge i treninge snage u fitnessu. Zbog silnih obveza dani su mi poprilično ispunjeni, a jedan moj dan izgleda otprilike ovako: posao, trening, šetnja s psom, druženje s prijateljima i još uz sve to se trudim ubaciti učenje u dnevni red.

Scena: Kako uspijevate organizirati svoj sportski život i privatne obveze?
Pa malo je nezgodno uskladiti sve to pogotovo s obzirom na to da na poslu imam svakakve smjene ali nekako uspijevam sve to izbalansirati. Na moju veliku sreću poslovođa mi dosta izlazi u susret u vezi rasporeda pa mi pred natjecanja stavi više jutarnjih smjena da mogu ići na treninge u klub. Dobijem i slobodan vikend kad trebam na natjecanje. Nekad mi se zbog posla dogodi da me po 2-3 tjedna nema na treningu u klubu ali onda umjesto u klub odem barem odraditi trening u fitness. Za prijatelje, obitelj i dečka uvijek uspijem izdvojiti nešto vremena tako da se nekako uspijevam organizirati iako mi je dan uvijek prekratak.

Scena: Koji je vaš cilj?
Trenutno mi je cilj što se tiče ovog sporta jednog dana donijeti medalju s europskog ili svjetskog prvenstva.

Katarina BenčinaScena: Nedavno ste osvojili medalju, može nešto o tome?
Osvojila sam zlatnu medalju na državnom prvenstvu u low kicku u kategoriji do 56 kilograma. Imala sam dvije borbe. U polufinalu sam se borila s Anom Vignjević iz Rijeke i odlukom sudaca pobijedila 3:0. U finalu sam se borila s Katarinom Sever iz Siska koju sam također pobijedila odlukom sudaca 3:0. Svi smo iznimno zadovoljni mojim borbama, rezultatima i naravno medaljom. I ovom prilikom bih želim se zahvaliti cijeloj ekipi iz kluba koja je iz petnih žila navijala za mene i bodrila me, a time mi i pomogla da dođem do zlatne medalje.

Scena: Što ste do sada osvojili?
Do sada sam osvojila šest brončanih i tri srebrne medalje na internacionalnim turnirima i dvije brončane, četiri srebrne medalje na državnim prvenstvima. Osvajanje prvog mjesta na ovom državnom prvenstvu mi je do sada najveći uspjeh i nadam se da ću ovu godinu nastaviti tako uspješno.

Scena: Tko vam je uzor?
Uzor mi je Nives Radić. Ona je zaista izniman sportaš, fenomenalan borac i već godinama se sa svjetskih i europskih prvenstava vraća s zlatnom medaljom.

Scena: S kim bi se jednog dana voljeli vidjeti u ringu?
Nema nitko točno određen s kim bih voljela odraditi meč. Jedina želja mi je, kao što sam već rekla osvojiti medalju s europskog ili svjetskog prvenstva. Da bih to ostvarila zasigurno ću morati još puno raditi i pobijediti iznimno dobre protivnice.

Foto: Privatni album