fbpx

Dodjela filmske nagrade Oscar na malim ekranima!

HRT…

Zamislite što je moguće – slogan je ovogodišnje 87. svečane dodjele

OscarHrvatska televizija u noći s nedjelje na ponedjeljak izravno će prenositi filmske nagrade Oscar, najpopularnije filmske nagrade na svijetu. ‘Zamislite što je moguće‘, slogan je ovogodišnje 87. svečane dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. A Oscarima se i ove godine nadaju uzvanici na najglamuroznijoj svečanosti u svijetu zabave i showbussinesa koja se održava 22. veljače u Los Angelesu. U neizvjesnoj utrci nalazi se niz filmova koji su obilježili američku kinematografiju u 2014., ali i velik broj hvaljenih radova ostalih svjetskih kinematografija.
U kategoriji najboljeg filma ove je godine nominirano osam naslova, među njima i dva s najviše, čak devet nominacija. Prema prognozama najveći je favorit večeri humorna drama s elementima fantastike Birdman. Devet nominacija ima i humorna drama Hotel Grand Budapest u režiji Wesa Andersona, dok nominaciju manje ima biografska drama Igra oponašanja Mortena Tylduma. Po šest nominacija zavrijedile su ratna drama Snajperist Clinta Eastwooda i obiteljska drama Odrastanje Richarda Linklatera. Biografska drama Teorija svega Jamesa Marsha i glazbena drama Ritam ludila Damiena Chazellea imaju po pet nominacija, dok popis ostvarenja nominiranih za najbolji film zaključuje povijesna drama Selma u režiji Ave DuVernay s dvije nominacije. Uz favoriziranog Iñárritua za Oscara su za najbolju režiju nominirani i Anderson, Linklater, Tyldum te Bennett Miller čija se sportska drama o hrvanju Foxcatcher s ukupno pet nominacija jedina ne nalazi među nominiranima za najbolji film. Iako je također nominirana za ukupno pet Oscara, ni znanstveno-fantastičnoj drami Interstellar Christophera Nolana nije uspjelo ući na popis naslova nominiranih za najbolji film. Među glumačkim nastupima najviše se izgleda daje Eddieju Redmayneu iz Teorije svega i Michaelu Keatonu iz Birdmana za glavnu mušku ulogu, odnosno Julianne Moore za Zauvijek Alice i Marion Cotillard za Dva dana, jedna noć za glavnu žensku ulogu. Oscarima za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu najbliži su pak Patricia Arquette za Odrastanje i Emma Stone za Birdmana te J. K. Simmons za Ritam ludila i Edward Norton za Birdmana. Kao favoriti u scenarističkim kategorijama slove filmovi Hotel Grand Budapest za najbolji izvorni scenarij i Igra oponašanja za najbolji scenarij prema predlošku. Što se tiče kategorije najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, najviše se izgleda daje poljskoj Idi i ruskom Levijatanu, dok je najveći favorit među dugometražnim animiranim filmovima drugi dio serijala Kako izdresirati zmaja.
Ovogodišnja se dodjela održava četrnaestu godinu zaredom u luksuznom zdanju hollywoodskog Dolby Theatrea čijih će 3.400 uzvanika te televizijski gledatelji u više od dvjesto zemlja pratiti glazbeno-scenski spektakl u produkciji Neila Merona i Craiga Zadana. Kroz svečanost proglašenja dobitnika pozlaćenih kipića u ukupno 24 kategorije gledatelje će voditi popularni komičar Neil Patrick Harris, zvijezda humoristične serije Kako sam upoznao vašu majku.
Među brojnim najavljivačima na svečanosti naći će se i dosadašnji dobitnici Oscara te neke od najvećih zvijezda Ben Affleck, Jennifer Anniston, Jason Bateman, Scarlett Johansson, Eddie Murphy, Chris Pine, Naomi Watts, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Lupita Nyong’o, Chris Pratt, Chaning Tatum, John Travolta, Oprah Winfrey i Meryl Streep koja 87. svečanu dodjelu Oscara dočekuje uz svoju devetnaestu nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu “U šumi”.
Početak prijenosa ‘Dodjele filmske nagrade Oscar‘ je u 1,00 sat u noći s nedjelje na ponedjeljak, a komentatori u studiju Hrvatske televizije bit će Alemka Lisinski, Nenad Korkut i Boško Picula.

Foto: Oscar – Press