fbpx

Koncert godine: Martina Filjak u HNK u Splitu!

Pijanistički recital…

Martina FiljakMartina Filjak, najbolja i u svijetu najpoznatija hrvatska pijanistica održat će solistički recital u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u ponedjeljak 23. ožujka s početkom u 19,30 sati. Glazbenica koja svojim suptilno sofisticiranim i duboko proživljenim izvedbama oduševljava publiku na najvećim svjetskim koncertnim pozornicama izvodit će ovoga puta djela Bacha, Schumanna, Skrjabina i Šostakoviča. ‘Umjetnica galvanizirajuće snage (…) Živopisna i privlačna scenska prisutnost…. snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti… Pijanistica vrijedna pozornosti… glazbenica neuobičajene sofisticiranosti, discipline i osobnosti koja posjeduje istinski osjećaj za različite stilove…’ Tim i takvim pohvalama svjetska glazbena kritika ocjenjuje istovremeno strastvenu i lirsku svirku, te tehničku perfekciju Martine Filjak, jedne od najdarovitijih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. U impresivnom popisu glazbenih nagrada koje je Martina Filjak dobila u svojoj karijeri je i Judita za koncert Sunčana polja koji je, uz Simfonijski orkestar HRT-a, izvela prije dvije godine na Peristilu u sklopu Splitskog ljeta.
Martina FiljakRecital u HNK Split Martina Filjak otvorit će Preludijem i fugom u a-molu br. 1 za orgulje Johanna Sebastiana Bacha koje je za glasovir transkribirao Franz Liszt. Djelo je to nastalo negdje između 1708. i 1717. za vrijeme Bachove službe kao orguljaša u kapeli vojvodskoga dvora u Weimaru. Slijedi Sonata br. 1 Op. 11 u fis-molu velikog skladatelja Romantizma Roberta Schumanna. Rano je to skladateljevo četverostavačno djelo, započeto dok je dvadesettrogodišnji skladatelj bio zaručen s Ernestinom von Fricken, a dovršeno u vrijeme početka njegove romanse s petnaestogodišnjom virtuoznom pijanisticom Clarom Wieck koju će kasnije oženiti.Drugi dio recitala započinje Klavirskom sonatom br. 1 u f-molu Aleksandra Skrjabina. Skladba je to snažnog emocionalnog naboja, Skrjabinov krik protiv Boga i sudbine, nastala nakon što su mu liječnici prorekli kako bi teško oštećenje desne šake, nastalo kao posljedica pretjeranog sviranja, moglo značiti kraj njegove pijanističke karijere. Kao posljednju skladbu recitala Martina Filjak izvest će Preludij i fugu br. 24 u d-molu Dmitrija Šostakoviča. Dio je to ciklusa od 24 preludija i fuga po jedan za svaki dur i mol, koje je skladan 1950. i 1951, opus za koji se smatra da je Šostakovič stvorio nadahnut Bachovim Dobro ugođenim klavirom.
Martina FiljakMartina Filjak pažnju međunarodne javnosti posebno je privukla 2009. kada je osvojila  Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Becu kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu. U Hrvatskoj je primila priznanja kao sto su nagrada ‘Milka Trnina’ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državna nagrada ‘Vladimir Nazor’, ‘Orlando’ za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, ‘Judita’ za izvedbu uz Simfonijski Orkestar HRT-a na Splitskom ljetu a 2009. odlikovana je Redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.
Rođena u glazbeničkoj obitelji počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu naobrazbu stiče na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju zavrsila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohadjala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.
Nastupala je uz vodeće svjetske orkestre i poznata dirigentska imena kao sto su Heinrich Schiff, Theodor Guschlbauer, Sebastian Lang – Lessing, Christian Zacharias, Michael Schonwandt, Josep Caballe-Domenech i Stefan Sanderling. Kao solistica uz orkestar i izvedbama klavirskih  recitala nastupala je u poznatim dvoranama poput  Concertgebouw u Amsterdamu, Salle Gaveau u Parizu, Auditori i Palau de la Musica u Barceloni, Auditorio Nacional u Madridu, Konzerthaus u Berlinu , Konzerthaus i Musikverein u Becu, Oriental Art Center u Šangaju
Martina FiljakU tekućoj sezoni 2014/ 2015 godine Martina Filjak nastupa uz renomirane orkestre kao sto su primjerice San Diego Symphony, Filarmonica Real de Galicia I Manuel Hernandez-Silva, Virginia Symphony i Maestra JoAnn Falletta, Houston Symphony, Staatskapelle Halle i Josep Caballe Domenech, Orchestra Simfonica La Verdi, Japan Century Symphony i Alan Buribayev, po prvi put se predstavlja publici u Brazilu i Japanu, ponovno će nastupiti s Orkestrom Zagrebacke Filharmonije te Orkestrom Hrvatske Radiotelevizije.
Široki repertoar Martine Filjak obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Tečno govori čak sedam jezika. Na svoju sreću, kao aktivni izvođač, voli putovati.

Foto: Press