fbpx

Ana Janevski u sklopu 10. Kustoske platforme

Zagreb…

Predavanje Ana Janevski – Kustoske, muzeološke prakse i performativni obrati

Logo, Ana JanevskiU ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine s početkom u 20.00 sati u Centar KNAP, na programu je predavanje “Kustoske, muzeološke prakse i performativni obrati”. Ovogodišnja platforma bavi se temom: Performativne studije slučaja-aktualna strujanja performansa. Ana Janevski kustosica je u odjelu medijske i performativne umjetnosti u ​Muzeju moderne umjetnosti-MoMA u New Yorku, jednom od najutjecajnijih muzeja svijeta.
Predavanje će nam približiti​ vrijednosti, konvencije i značenja upisana u kustosku praksu stavljajući poseban naglasak na kuriranje izvedbenih praksi i načina na koji one doprinose novim vizijama i medijacijskim potencijalima muzejske ustanove.
​U predavanju će biti riječi o njezinim recentnim projektima i suradnjama s Boris Charmatzom, Yvonne Rainer, Jerome Belom, te generalno o performativnim obratima u vizualnim umjetnostima i muzeološkim praksama.​
KNAPAna Janevski je kustosica, od 2011. kustosica u Odjelu medijske i performativne umjetnosti u ​Muzeju moderne umjetnosti-MoMA, New York. Radila je i u Muzeju moderne umjetnosti u Va​ršavi, gdje je 2008. ​Organizirala opsežnu ​izložbu As Soon I Open My Eyes I See a Film o jugoslavenskoj umjetnosti i eksperimentalnom filmu. U Muzeju moderne umjetnosti (MoMA, NY) organizirala je niz izložbi koje se bave graničnim poetikama ili rubnostima onoga što konvencionalno nazivamo umjetnošću performansa unutar vizualnih umjetnosti, te plesnim obratima unutar vizualnog polja od šezdesetih naovamo, uključujući izložbe i performanse Anne Terese De Keersmaeker, Jerome Bela, Yvonne Rainer, Simone Forti, Marte Rosler, Rabih Mroué, Akram Zaatarija i ostalih. Organizirala je Boris Charmatzov Musée de la danse: Three Collective Gestures 2013 i uredila autorovu monografiju 2017. godine. Nedavno je, uz Cosmina Costinasa, uredila antologiju naslova Is the Living Body Last Thing Left Alive? na temu performativnog obrata u vizualnim umjetnostima i muzeološkim praksama, a trenutno priprema veliku jesenju izložbu Judson Theatre: The Work Is Never Done.

Predavanje je otvoreno za javnost
Ulaz je slobodan

Foto: Press