fbpx

Balet splitskog HNK gostovao u Sarajevu!

Festival…

Internacionalni festival Sarajevo ‘Sarajevska zima’

Balet– Veoma uspješno protekla je ova prva suradnja našeg festivala, splitskog Baleta i Narodnog pozorišta Sarajevo. Raduje nas kako će se ova prekrasna priča o povezanosti umjetnika dvije zemlje i dva grada nastaviti već ovog ljeta kada će Balet Narodnog pozorišta Sarajevo uzvratiti posjet nastupom na Splitskom ljetu sa svojom predstavom Mare nostrum. Muzička priča iz Makedonije dodirnula je Mediteran i u istinskoj proslavi umjetnosti dodirnula srca publike, i doslovno se prelila sa scene u gledalište koje je oduševljeno predstavu nagradilo neuobičajeno dugim aplauzom – rekao je nakon izvedbe direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.
BaletBalet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta vratio se iz Sarajeva gdje je, na svom prvom, povijesnom gostovanju u tom gradu, nastupio na Internacionalnom festivalu Sarajevska zima 2016. izvedbom suvremene plesne predstave ‘5 do 12‘ u koreografiji i režiji Igora Kirova. Hvaljenu i popularnu predstavu i na ovom je gostovanju postigla je velik uspjeh. Prepuno gledalište sarajevskog Narodnog pozorišta ispratilo ju je gotovo desetominutnim aplauzom i ovacijama. Nastup na Sarajevskoj zimi drugo je inozemno gostovanje predstave koja je nedugo nakon praizvedbe na prošlogodišnjem Splitskom ljetu izvedena i na uglednom međunarodnom festivalu Ohridsko ljeto u Makedoniji. Na matičnoj sceni splitskog teatra 5 do 12 ponovno je na programu u petak 11. ožujka s početkom u 19:30h.
Internacionalni festival Sarajevo ‘Sarajevska zima’ tradicionalni je susret umjetnika i građana svijeta. Održava se od 1984. do danas tijekom svih proteklih, pa i onih najtežih ratnih godina. Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika, simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.
Igor Kirov najistaknutiji je makedonski plesač i koreograf koji zavidnu međunarodnu karijeru gradi na scenama od Makedonije do Koreje te od Italije i Njemačke do Kube. – Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne – sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod ili ne. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek biti spremni na sve. Upravo tako je i ovoga puta u ovom mom svijetu kocaka i boja – tim je riječima Kirov opisao osnovnu ideju 5 do 12, svoje prve predstave sa splitskim Baletom koju je postavio na glazbu Kirila Džajkovskog.
Taj višestruko nagrađivani autor filmske i kazališne glazbe kao i sam Kirov jedan je od najznačajnijih ambasadora suvremene makedonske kulture. Autorski tim ove od kritike hvaljene i izuzetno popularne plesne predstave čine još i Aleksandar Noshpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa, te svestrani slovenski scenograf Matija Kovač koji je osim brojnih, zapaženih i nagrađivanih kazališnih scenografija vrlo aktivan kao dizajner interijera, te likovnih, arhitektonskih i multimedijalnih izložbi. U predstavi ravnopravne uloge igra 12 plesača splitskog Baleta.

Foto: Press