Barufe najbolja predstava 5. Novog tvrđava teatra
By redakcija On 10 srp., 2018 At 06:54 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Novi Sad….

BarufeNa ambijentalnom kazališnom festivalu, koji se od 3. do 9. srpnja održao u Vili ‘Stanković’ u Čortanovcima (Novi Sad) i Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz (kao alternativnom prostoru za slučaj kiše) izvedeno je šest predstava u izboru selektorice i umjetničke direktorice Vide Ognjenović. Predstava Barufe (Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst, INK Gradsko kazalište Pula, SNG Nova Gorica/Slovenija) u režiji Vita Taufera proglašena je za najbolju predstava 5. Novog tvrđava teatra.
Barufe– Kada se zna što se hoće, tada se iznimno dramsko djelo može prilagoditi suvremenim mentalitetskim i političkim okolnostima, a da ništa ne izgubi od svoje svevremenosti. To je uspjelo Predragu Luciću, prevoditelju teksta na hrvatsku čakavicu i slovenskom redatelju Viti Tauferu u njihovoj suvremenoj interpretaciji Ribarskih svađa Carla Goldonija.
Od praizvedbe na karnevalu u Veneciji davne 1762. Ribarske svađe nisu izgubile ništa od svojega duha, štoviše čini se da je njihov sadržaj danas itekako aktualan – ponajprije zbog same priče o siromašnim ribarima i njihovu životu u malom primorskom mjestu, a onda i zbog neriješene morske granice između Slovenije i Hrvatske, što je u liku sudskog pomoćnika na arbitražnom sudu – „koji uspostavlja red tako da siromasima organizira vjenčanja i nameće im povoljne bankovne kredite“ – djelomice dramaturški upisano u predstavu. To je pridonijelo sadržajnoj političkoj aktualnosti i redateljsko-glumačkoj interpretaciji iskazanoj i mješavinom jezika; istarsko-hrvatskog, primorsko-slovenskog, slovenskog, talijanskog, njemačkog i mađarskog – Andrija Tunjić, Vijenac.

REDATELJ: Vito Taufer
IGRAJU: Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamke, Patrizia Jurinčič Finžgar, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra Blašković, Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec.

Foto: Press

comment closed